A gyógyszertárban végkimerülésig dolgoznak, vagy amíg el nem kapják a vírust

Gyenis Ágnes

2 perc

2020.03.25. 12:00

2020.03.25. 12:40

Egy vidéki súlyponti kórház gyógyszertárában jól látni az elképesztő nyomást, amely alatt az egészségügyben dolgozók állnak. Hatan próbálnak kiszolgálni mintegy százezer embert, ha azonban megfertőződnek, mindenki ellátása veszélybe kerül.

Furcsa a hangulat a város nagy egészségügyi komplexumában. A járóbeteg-ellátás, az ambulancia teljesen leállt, rendelőként a kórház már nem működik, ami valamelyest fel is szabadította az orvosokat, rápihenhetnek arra az időre, ha majd jönnek a koronavírusos betegek (eddig csak hírből hallottak róluk).

A gyógyszertár viszont üzemel, bár talán pontosabb nagyüzemről beszélni. Pedig maszk és kézfertőtlenítő itt sem kapható, a dolgozók még saját hozzátartozóiknak sem tudnak hazavinni semmit, ami megnyugtatást adna, amikor az utcára kell kimenniük. A dolgozók is csak sima sebészmaszkot viselnek, ezt is csak körülbelül egy hete.

Hat ember dolgozik a gyógyszertárban a takarítókkal együtt, ha véletlen valamelyikük megfertőződik vagy felmerül a gyanú, hogy megfertőződhetett, elképesztő helyzet áll elő. Ugyanis fogalmuk sincs arról, mi lesz, ha mind a hat kollégának otthon kell maradnia.