Hogyan lehet öregen is fiatal az agyunk?
Nem titok, hogy a zöldség egészséges, de a legújabb kutatások eredménye szerint jótékony hatásuk egészen az öregkorig tart, segít megakadályozni a lassú szellemi leépülést és fiatalosan tartja az agyműködést. A kutatást a Chicago-i Rush intézet munkatársai végezték 1946, 65 vagy annál idősebb férfi és nő bevonásával – írja a Newstarget.com.
© sxc.hu |
Martha Clare Morris, a kutatást vezető tudós szerint a sok zöldséget fogyasztók szellemi állapota az öt évvel fiatalabb emberekének megfelelő. Ők fizikálisan is sokkal aktívabbak, amely kapcsolatot feltételez a pszichés állapot és a test egészsége között – állapította meg Maria Carillo, az amerikai Alzheimer egyesület igazgatója és kutatója.
Az eredmények azt sugallják, hogy különösen a leveles zöldségek, mint például a spenót, a káposzta, és a kelkáposzta, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak olyan antioxidánsokat, mint például az E-vitamin, rendelkeznek jótékony hatással. Morris szerint ezt a hatást erősítik az egészséges zsiradékok, mint például a salátaolajak, amelyeket gyakran fogyasztunk a zöldségekkel együtt.
A kutatók csupán a szellemi hanyatlást vizsgálták, de a kutatások nem tértek ki például az Alzheimer-kórra, és a tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy nem bizonyított a zöldségek jótékony hatása ebben az esetben. Abban azonban egyetlen kutató sem kételkedik, hogy egy zöldség alapú diéta a legoptimálisabb a hosszú élet elérésére, a betegségek megelőzésére és az elmeállapot frissen tartására.