Hasbeszélő: A Mandragóra varázslata Vízivárosban

5 perc

2023.05.12. 17:30

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Budán, a Vízivárosban jártunk.

Hasbeszélő
Ez a hvg360 gasztrosorozatának újabb darabja. Minden megjelent rész itt található meg.

Nem először fordult elő, hogy pár nap alatt kétszer is ugyanott ebédeljünk. Igazság szerint jellemzően akkor, ha az első benyomás necces volt, és a lelkiismeretünk azt diktálja, hogy adjunk még egy esélyt a kiszemelt étteremnek. Ezúttal nem ez történt. Pont a fordítottja. Annyira jó volt az első benyomás, hogy húzott vissza a Kacsa utcai Mandragórába. Persze a kisördög bujkált és bujtogatott, hátha másodszorra rajtakapjuk őket valamin.

hvg.hu

Pedig elsőre nem is szándékosan kerültünk oda. Csak éppen – mivel már rég nem vagyunk érdekeltek – teljességgel megfeledkeztünk arról, hogy a ballagások hétvégéjén nem fogunk tudunk csak úgy asztalt foglalni a kiszemelt Pest környéki fogadóba. Barátnőnk felmentő javaslata volt, maradjunk Budán, megpróbál bejegyeztetni minket szombati ebédre a Mandragórába. S lőn siker. Amúgy is régen fordultunk meg a Vízivárosnak ezen fertályán, a Fő utcai ütőér csendes, árnyas, idillikus mellékutcájában.

Hogy a Mandragórát miért a gyönyörű, ám veszélyes virágról nevezték el, azt nem sikerült kiderítenünk. Tán, mert emberalakú gyökere van, s nem csak a kétes értékű méregkeverő hírében áll, de értőn alkalmazva, gyógyító hatást tulajdonítanak neki, mi több szerelmi varázslatra is alkalmas az alkímiában. Ebben a varázslásban lehet valami a legújabbkori, a 2019-ben ide igazolt séf, Sípos András konyháján. Az immáron második generációs családi vállalkozás akkoriban éppen megújulásra készült, külsőleg-belsőleg, minden tekintetben. Fél évet szántak a felújításra, amit aztán a Covid még alaposan megfejelt. S bő egy év kihagyás után a kis budai vendéglő fine bisztróként nyílt újra: