Hegyi Barbara: Eszenyi azt gondolta, a Vígszínház a lakása, mi meg a cselédek

4 perc

2020.03.26. 15:30

Hegyi Barbara színésznő, 1996 óta a Vígszínház a második otthona. "Megpróbáltuk házon belül rendezni a konfliktusokat" - mondja, amikor Eszenyi Enikőről kérdezzük. Szerinte mindmáig nem vizsgálják, hogy az igazgatóságra pályázók alkalmasak-e arra, hogy emberekkel bánjanak. Portré.

Meglepte, hogy Eszenyi Enikő bedobta a törülközőt?

Ideje volt, hogy visszavonja a pályázatát. Azok után, hogy ennyi volt és jelenlegi kolléga nyilvánosságra hozta a vele kapcsolatos szörnyű élményeit, le kellett vonnia a konzekvenciát, bár bocsánatot még nem kért a társulattól.

Önt delegálták a Vígszínház dolgozói a szakmai bizottságba. Mit élt meg nagyobb kudarcnak, azt, hogy ez a grémium Eszenyi Enikő pályázatát támogatta a társulat többsége ellenében, vagy hogy az igazgató megtiltotta a hivatalos társulati szavazást?

Most, hogy a vírus felülír mindent, nehéz másról beszélni, de egyszer csak visszatérhetünk a színházba. Néhány hete azzal a feltétellel vállaltam el a megbízatást, hogy a társulat tagjai megismerhessék a pályázatokat, és azok alapján dönthessenek, kire adják le a voksukat, s én a többség véleményét képviselhessem. Eszenyi Enikő ellenállása miatt ezt csak szakszervezeti toborzó gyűlésnek „álcázva” lehetett megtartani, de a titkos szavazást letiltotta. Ezért kértem a társulatot, hogy személyesen vagy sms, e-mail, levél útján juttassák el hozzám, kit szeretnének igazgatóként látni.