Zhvg hvg.hu 2021. február. 26. 16:08

Megdőlt az országos melegrekord

Éjjel viszont érkezik a hidegfront.

Megdőlt a február 26-ára vonatkozó melegrekord, az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes információi alapján a hivatalos mérések szerint 13 órára Kiskunfélegyházán 21,3 fokig emelkedett a hőmérséklet – közölte az Időkép. Az OMSZ később pontosított, a kiskunfélegyházi rekord végül 22,4 fokos.

A korábbi rekord Baján 2008-ban 20,7 fok volt.

A tartósan ködös tájakon viszont hiába oszlott fel a köd, a legmelegebb tájakhoz képest majdnem 15 fokkal hidegebb volt a délután folyamán.

Az OMSZ előrejelzése szerint péntek éjszaka gyenge hidegfront vonul át Magyarországon, aminek több következménye is lesz. Egyrészt némi csapadék is hullhat, továbbá szombatra jelentősen visszaesik a hőmérséklet, harmadrészt pedig kitisztul a levegő.

zöldre át

Szabó Beatrix: A vállalati felelősségvállalás nem egyenlő az óvodai kerítésfestéssel

Gyorsan változó és kiszámíthatatlan világunkban időről időre újra kell definiálnunk az olyan divatos, már-már túlhasznált fogalmakat, mint a társadalmi felelősségvállalás vagy a fenntarthatóság. A Covid-járvány világszerte ráirányította a figyelmünket a nem fenntartható vagy működésképtelen gyakorlatokra, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül – sem egyéni, sem társadalmi szinten. Eljött az idő, hogy ezt széles körben is felismerjük, és saját lehetőségeinkhez mérten tegyünk a változásért.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.