Zhvg hvg.hu 2020. október. 18. 11:35

Ez a csata nem véres: hatalmas vita alakult ki az EU-ban a műhúsburgerek miatt

A farmerek és a húsipar képviselői csaptak össze a növényi alapú termékek gyártóival, hogyan is nevezzék a húshelyettesítőből készült termékeket az Európai Unióban.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Vita a burger körül: egyenesen „kulturális gépeltérítésnek” nevezték a húsoldal képviselői a növényi helyettesítőket gyártók egyre nagyobb térnyerését – számolt be a konfliktusól a Guardian.

Jövő héten szavaz arról az Európai Parlament, hogy használhatják-e vagy betiltsák a „növényi burger” és a „növényi kolbász” címkéket. De ugyanígy terítéken lesznek a „joghurt-stílusú” és a „sajtszerű” kifejezések is a tejtermékek kapcsán.

Egyre nagyobb szerepet kapnak a piacon a különféle húshelyettesítő termékek, amelyek viszont a gazdák és a húsipari oldal szerint a használt kifejezések miatt megtévesztőek.

A multicégek képviselői pedig azon az állásponton vannak, hogy az esetleges tiltás pont, hogy a növényi alapú termékek terjedésének a csökkenését vonná maga után, ami szemben áll az EU kibocsátáscsökkentésre és a klímaváltozás káros hatásainak enyhítésére irányuló törekvésével.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.