Zhvg hvg.hu 2020. szeptember. 03. 15:36

Az aszfalt is jelentősen szennyezi a városok levegőjét, különösen forró, nyári napokon

Bár a járművek kibocsátásának csökkentésén már jó ideje dolgoznak a szakértők, ám ez nem elég.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A városi légszennyezés csökkentésére irányuló tervekből nem szabadna kihagyni a járdákat és utakat borító aszfaltot sem, amely jelentős légszennyezés forrása, különösen a forró, nyári napokon – hívták fel a figyelmet a Yale Egyetem tudósai a Science Advances szaklapban megjelent tanulmányukban.

A meleg hőmérséklet és a napfény hatására ugyanis szerves, és sok esetben veszélyes szennyező anyagok keveréke szabadul fel az aszfaltból – írta a Phys.org.

Arra is felhívták a figyelmet a tudósok, hogy bár a városokban közlekedő járművek kibocsátásával számolnak a levegő szennyezettségének csökkentése érdekében, az aszfaltból eredő, másodlagos szervesaeroszol- (SOA) szennyezéssel nem. Ráadásul, ha abból indulunk ki, hogy a városok területeinek 20-45 százalékát utak teszik ki, akkor jelentős hatással számolhatunk.

Ezért legalább olyan fontosnak tartják azt, hogy környezetbarát utakat építsenek, mint hogy csökkentsék a járművek kibocsátását a tisztább városi levegő érdekében.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech hvg.hu 2021. április. 11. 14:00

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Vajon hatékonyabb egy magáncég kezdőknek szánt programozótanfolyama a járvány elején meghirdetett állami képzésnél? A Green Fox Academy, a Microsoft és a HTTP Alapítvány háromhetes mentorált kurzusán olyan feszes tempót diktáltak, amellyel a klasszikus oktatásban felnőttek nehezen tudnak lépést tartani. Az is kiderült, hogy a “konzerv” tananyag is lehet hatékony mentorálással támogatva, nem szükséges az állandó tanári jelenlét.