Zhvg hvg.hu 2020. szeptember. 03. 17:27

A sarkvidéki tüzek miatt rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe idén

Hiába csökkent valamelyest az üvegházhatású gázok kibocsátása idén a koronavírusból adódó korlátozások miatt, úgy tűnik, nincs minek örülnünk.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Egy közepes ország kibocsátásának megfelelő mennyiségű szén-dioxid került idén a levegőbe, csak az idén január és augusztus között pusztító tüzek miatt – írta a Bloomberg Green. A sarkvidékek 2019 után sorban a második legrosszabb évet zárják, már ami az itt pusztító tüzeket illeti.

Az európai Kopernikusz Légkörmonitor Szolgálat (CAMS) adatai alapján a sarkvidéki tüzek 2019-ben 181 millió tonna szén-dioxidot juttattak a levegőbe. Ehhez képest az idei év első felében ez már elérte a 244 millió tonnát. Így a számításaik szerint a harmadával több üvegházhatású gáz kerülhet így idén a légkörbe, tavalyhoz képest.

Ez a Global Carbon Project adatai alapján megfelel annak a mennyiségnek, mint amit Spanyolország, Malajzia, Egyiptom vagy Ukrajna bocsát ki fosszilis tüzelőanyagok égetésével.

„Már régóta tudjuk, hogy a klíma és a hőmérséklet kétszer-háromszor gyorsabban változik az északi területeken a világátlaghoz képest. Ez csupán ennek egy tünete” – kommentálta az eredményt Mark Parrington, a CAMS egyik kutatója.

Többek között hőhullámok sújtották idén a sarkvidéket, aminek következtében nem csak, hogy rekordmeleget mértek, de gyorsabban olvad a jég is. Ennek következtében pedig emelkedik az óceánok és a tengerek vízszintje is.

A tudósok továbbá rámutattak az ún. „zombitűz” jelenségre is: a sarkvidéki tüzek esetében egy tavalyi tűz a hideg téli hónapok alatt képes arra, hogy csak parázslik a föld alatt, majd a tavaszi meleggel újra lángra lobban. „Ha egy ilyen tűz felüti a fejét, nagyon sokáig tud égni. Nem lepődnék meg, ha jövőre is ugyanez lenne majd a helyzet” – tette hozzá a szakértő.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.