Világ MTI / hvg.hu 2021. április. 09. 12:11

Az 55 év alatti franciákat nem oltják be a második AstraZenecával, mást kapnak helyette

A szakemberek az mRNS típusú oltásokra váltanak az AstraZeneca iránti csökkenő bizalom miatt.

Franciaországban az 55 év alattiak másfajta vakcinát kapnak a koronavírus ellen második adagként, ha először AstraZeneca vakcinát kaptak – közölték pénteken a francia egészségügyi hatóságok. A bejelentést előre sejttette egy reggeli rádióinterjújában Olivier Véran egészségügyi miniszter.

A szóban forgó beoltottak (összesen 533 ezren vannak) másodjára mRNS típusú vakcinát fognak kapni, vagyis a Pfizer–BioNTech vagy a Moderna oltást.

Véran szerint ez egy óvintézkedés, amely idővel változhat, ahogy tovább gyűlnek az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos tapasztalatok. Mindennek ellenére az AstraZeneca oltásokról sem mondana le.

Európában az utóbbi hetekben csökkent az AstraZeneca vakcinája iránti bizalom, mert előfordult néhány olyan eset – főleg fiatal nőknél –, mikor a vakcina beadása után vérrög képződött. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán vizsgálati eredményekre hivatkozva közölte: lehetséges a kapcsolat a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca oltóanyaga között. Az EMA ugyanakkor megállapította, hogy a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az AstraZeneca oltását Magyarországon is használják. Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, ez a jövőben sem változik, mert a magyar szakemberek adata is erre készteti őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.