Világ MTI 2021. április. 08. 15:02

Strasbourg: A cseh hatóságok jogosan bírságolták meg az oltástagadó szülőket

Az EJEB szerint a kötelező védőoltások szükségszerűek egy demokratikus társadalom működéséhez.

Több csehországi szülő keresetet nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), amiért a cseh hatóságok megbírságolták őket a gyerekeiknek beadandó kötelező védőoltások megtagadása miatt. A strasbourgi testület azonban elutasította a keresetet. A bírói testület csütörtöki ítélete szerint a cseh hatóságok, illetve az óvodák, amelyek elutasították a nem beoltott gyermekek felvételét, nem sértették meg az emberi jogokat.

A kötelező védőoltások szükségszerűek egy demokratikus társadalom működéséhez”

– indokolták.

Az EJEB azt is kimondta, hogy Csehországban általános jogi kötelezettség a gyerekek beoltatása, amely ugyan fizikai erőszakkal nem érvényesíthető, de az azt megtagadókat pénzbüntetéssel sújthatják a hatóságok, továbbá az óvodáknak és bölcsődéknek jogukban áll elutasítani a be nem oltott gyerekek felvételét.

A bírák megjegyezték, hogy bár a nem kívánt orvosi műveletek elvégzése a magánélet tiszteletben tartásának jogát sértheti, ebben az esetben a cseh hatóságok törvényes célokat követtek mások egészséghez fűződő jogainak védelme érdekében. Csehországban a kötelező vakcinációt a nemzeti egészségügyi hatóságok is teljes mértékben támogatják, továbbá a felperesek által kifogásolt intézkedések valójában a gyerekek egészségvédelmi érdekeit szolgálják, mivel hozzájárulnak a nyájimmunitás kialakulásához.

A testület felhívta a figyelmet arra is, hogy az óvodai felvétel megtagadása egy megelőző intézkedés volt a hatóságok részéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.