Világ hvg.hu 2021. április. 04. 14:50

Félmeztelen művészek, Molotov-koktélos svájciak, karneválozó járványtagadók - sűrű volt a tüntetők hete Európában

Bukarestben minden este kijárnak a tüntetők, Párizsban félmeztelen művészek sorakoztak, Stuttgartban járványtagadó karnevált rendeztek, a svájci St. Gellen pedig háborús övezetté változott a héten.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Naponta ezrek gyűlnek össze Bukarest utcáin az egy hete bevezetett kijárási tilalmat megszegve - tudósít az Euronews. A román fővárosban demonstrálók szerint itt az ideje, hogy a kormány az emberek mentális egészségével és pénztárcájával is foglalkozzon.

Európa-szerte tüntetnek a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt szigorítások ellen: a tudósítás szerint a svájci St. Gellen utcái háborús övezetre hasonlítanak, miután fiatalok kirakatokat zúztak be és kukákat gyújtottak fel, a hatóságok pedig gumilövedékkel és könnygázzal oszlattak, 19 embert letartóztattak.

Németországban, Stuttgartban békésebben tiltakoztak a járványügyi korlátozások ellen (lásd borítóképünkön), a több ezer fős karneváli felvonulást egy rendszerellenes tömörülés szervezte.

Az Euronews szerint a leglátványosabban azok a fiatal francia művészek tüntettek, akik félmeztelenül sorakoztak fel a párizsi kulturális minisztérium előtt, miközben Franciaországban egy év alatt immár harmadszor vezetnek be kijárási korlátozásokat.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról