Világ hvg.hu 2021. március. 04. 19:43

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

Szijjártó Péter szavai miatt kérnek tőle magyarázatot.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter látogatásával, és az állampolgársági törvény módosításával összefüggésben bekérették Pető Tibor magyar nagykövetet Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumába – írta a Paraméter.

Az Új Szó arról számolt be, hogy Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár a TA3 hírtelevízió politikai vitaműsorában azt mondta, azért nem akarták megengedni, hogy a Szlovákia területén élő polgárok (így a szlovákiai magyarok) érzelmi vagy kulturális kötődés alapján felvehessék egy másik ország állampolgárságát, mert az olyan problémákat okozna, mint Kelet-Ukrajnában, Dél-Oszétiában és Abháziában. (Itt mindhárom esetben arról van szó, hogy Oroszország az említett régiókban élő polgárok egy jelentős részét valamilyen módon magához tartozónak vagy állampolgárának tartja, amire hivatkozva aztán fegyveresen is támogatta az érintett térségek kiszakadását Ukrajnából és Grúziából.)

Erre Szijjártó a szerdai szlovákiai látogatásakor Komáromban azt mondta, nem szeretnék, ha a két ország közötti feszült viszony visszatérne.

Ezért mi nem is szoktunk a médiumokon keresztül üzengetni”

– fogalmazott a külügyminiszter.

Szijjártó Péter ezután sajnálatosnak nevezte, hogy a szlovák kormány nem teszi lehetővé, hogy a Szlovákiában élő magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot. "A szlovákoknak nem kellene félniük ettől a jogintézménytől, amely Európa-szerte létezik” – mondta a magyar külügyminiszter. Ezután úgy folytatta:

A magyarokat felforgató, destabilizáló elemekként feltüntetni számunkra elfogadhatatlan. Mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy egy kormányzati tisztségviselő, egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét.”

A politikus hozzátette: Klus kijelentése nyilvánvaló provokáció.

A magyar tárcavezető kijelentésére reagálva a szlovák külügy csütörtökön berendelte a pozsonyi magyar nagykövetet. “Magyarországgal jó szomszédi viszonyt akarunk fenntartani, de nem engedem meg, hogy beavatkozzanak a belügyeinkbe” – mondta Ivan Korčok (SaS jelölt) szlovák külügyminiszter.

Szijjártó a hétvégén tárgyalni szeretett volna szlovák kollégájával az állampolgársági törvényről, de Korčok ezt visszautasította, mondván, hogy a törvényalkotási folyamat még nem zárult le. “Úgy tűnik azonban, hogy ez a magyar félnek és Gyimesi György (OĽANO) képviselőnek nem elég. Egyértelműen az a cél, hogy a lehető legtöbb 'szlovák magyar' vegyen részt a magyarországi választásokon” – mondta Korčok a Paraméter szerint.

Kiemelt képünkön Ivan Korčok szlovák külügyminiszter látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés