Világ hvg.hu 2021. január. 15. 13:27

Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok

Már az oltás enyhe mellékhatásai is halálosak lehetnek a számukra. Az országban 23-an haltak meg röviddel az oltás beadása után, többnyire olyanok, akik nagyon idősek és nagyon rossz egészségügyi állapotban voltak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Túl kockázatos lehet, ha nagyon idős, és halálos betegségben szenvedő pácienseknek adják be a koronavírus elleni védőoltást – figyelmeztetett Norvégia, ahol 23 ember meghalt rövid idővel azután, hogy megkapták az első injekciót – jelentette a Bloomberg a Norvég Gyógyszerügynökségre hivatkozva.

A 23 haláleset közül 13-ban találták úgy a boncolás során, hogy az oltással járó hétköznapi mellékhatások válthattak ki súlyos reakciót az idős, rossz egészségügyi állapotú emberek szervezetében.

“A súlyos betegségben szenvedőknél még a viszonylag enyhe mellékhatások is súlyos következményekkel járhatnak. Azoknál, akiknek eleve nagyon rövid idejük van hátra, az oltással járó előnyök elenyészőek lehetnek” – idézték a norvég közegészségügyi intézet közleményét.

Norvégiában eddig 33 ezer ember kapta meg az oltást, többnyire a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjai, így az idősek. A többségüknek a Pfizer-BioNTech vakcináját adták be, és a napokban kezdték a Modernát is használni.

(Képünk illusztráció.)

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.