Világ hvg.hu 2020. október. 25. 20:10

Trump kabinetfőnöke beismerte, nem is akarják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt

A szövetségi kormányzatnak nem áll szándékában ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt – ismerte el egy vasárnapi beszélgetésben Mark Meadows, fehér házi kabinetfőnök. Közben Mike Pence alelnök bejelentette, annak ellenére is folytatja a kampányolást, hogy egyik közeli munkatársa elkapta a koronavírus-fertőzést.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

„Nem fogjuk ellenőrizni a járványt. Azt ellenőrizzük majd, hogy legyen vakcina, legyen gyógymód, és más módokon is enyhítsük a károkat” – mondta egy interjúban Meadows. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Trump-adminisztráció miért nem kívánja megfékezni a járványt, közölte: mert ez egy fertőző vírus.

Andrew Coumo, New York kormányzója szerint Meadows bejelentése egyenlő a teljes kapituláció beismerésével. „Egy lövés nélkül megadták magukat. Ez volt a nagy amerikai kapituláció” – mondta a demokratapárti kormányzó, akinek New Yorkban – a tavaszi koronavírus-hullám egyik nagy vesztesének számító államban – a rendszeres teszteléssel és a korlátozó intézkedések betartásával sikerült a második hullámra az átlag alá szorítania a fertőzések és a halálesetek számát. „New Yorkban megtanultuk: ha harcolsz győzhetsz. New York pedig győzött” – mondta a kormányzó.

Közben Mike Pence, Donald Trump alelnöke bejelentette, annak ellenére is folytatja az elnökválasztási kampányt, hogy kabinetfőnöke, Marc Short megfertőződött a koronavírussal. Pence szóvivője közölte, az alelnököt és feleségét szombaton tesztelték és mindketten negatív eredményt mutattak. Ezt követően úgy döntöttek, nem vonulnak önkéntes karanténba.

Továbbra is az USA az az állam, ahol a legtöbb Covid-fertőzöttet regisztrálták: az ország 8,8 vírushordozónál tart, a halottak száma pedig meghaladja a 230 ezret. Az utóbbi héten naponta átlagosan 60 ezer körül van az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról