Most kiderült, hogy a populizmus csak egy ideig segít
Világ hvg.hu 2020. május. 23. 14:00

Most kiderült, hogy a populizmus csak egy ideig segít

Ázsia és Európa „lerohanása” után most az Újvilágban pusztít a Kínából indult koronavírus-járvány. Az USA-ban van a legtöbb beteg és Brazíliában nő a leggyorsabban a fertőzöttek és a halottak száma. A két ország élén olyan populista vezér áll, aki a legkritikusabb hetekben próbált úgy tenni, mintha nem is létezne a Covid-19 pandémia. Csakúgy, mint a megbetegedések számát tekintve ugyancsak az élbolyba tartozó Oroszország, ahol valószínűleg azért feltűnően alacsony a halottak száma, mert a hatalom trükközik a statisztikákkal.

Koronavírus-világjárvány

Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.

„A második nevem Messias, de nem tudok csodákat tenni” – mondta még április végén Jair Bolsonaro brazil elnök, s ezzel nagyjából el is intézte az országot egyre súlyosabban érintő koronavírus-járványt. Annyit azért még hozzátett, nagyon sajnálja, hogy ennyien meghaltak. „De mit akarnak, mit tegyek” – folytatta.

Jair Bolsonaro

Az empátia teljes hiányáról tanúskodó nyilatkozat kiválóan beleilleszkedik a jobboldali populista vezető Covid-19-politikájába. Bolsonaro – aki korábban könnyű influenzának nevezte a koronavírus okozta fertőző betegséget, és azt sugallta, hogy az egész pandémiát Kína találta ki, hogy meggyengítse őt és „lelki társát”, Donald Trump amerikai elnököt – most, a járvány csúcspontján támogatja a nagy nehezen bevezetett korlátozások feloldását, egyebek mellett a szépségszalonok, illetve a konditermek megnyitását.

Menekülő miniszterek

Annak ellenére helyesli a korlátozások visszavonását, hogy egészségügyi miniszterei sorra mondanak le azért, mert nem értenek egyet a nyitással, s azzal, hogy Bolsonaro – Trumphoz hasonlóan – annak ellenére erőlteti a klorokin nevű gyógyszer koronavírus elleni  használatát, hogy a vizsgálatok nem erősítették meg, hogy a maláriaellenes szer hatékony lenne a Covid-19-betegség ellen, sőt sok esetben súlyos mellékhatásokat okoz. Brazil források szerint már több százan veszthették életüket amiatt, hogy orvosi ellenőrzés nélkül szedték a gyógyszert. A legutóbbi egészségügyi miniszter, Nelson Teich csupán 28 napig bírta posztján.

A korlátozások feloldásának már csak azért sincs sok értelme, mert a statisztikák szerint az ország most süllyed igazán bele a járványba: 330 ezer fölött van a fertőzöttek és 21 ezer körül a halottak száma, s egyelőre napról napra a korábbinál többen betegszenek meg, illetve vesztik életüket a kórban. Brazíliában viszonylag kevés tesztet végeznek, így a fertőzöttek száma a hivatalosnál jóval magasabb lehet, egyes elemzők szerint akár tízszeres is lehet a különbség a hivatalos és a valós adatok között. Több, főként az ország északi részén lévő városban már nincs elég hely a kórházak intenzív osztályain, s az orvosok nem tudják kezelni a beteghullámot.

Koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak lélegeztető kapszulákban egy iskolában kialakított, 150 fő befogadására alkalmas ideiglenes kórházban a brazíliai Manausban

Dicsőség és a halottak

Bolsonaróhoz hasonlóan Donald Trump is igyekezett jó ideig alábecsülni a koronavírus-járvány veszélyeit, most viszont – amikor jóval másfél millió fölött jár a fertőzöttek száma, s közel százezer amerikai életét követelte a kór – az elnök győzelmi nyilatkozatokat tesz, és azt állítja, a sok nyilvántartott fertőzött a politika sikerét jelenti. „Ez a valóságban egy dicsőségjelvény azok tiszteletére, akik a rengeteg tesztet elvégezték” – mondta.

Míg a demokraták azzal vádolják Trumpot, hogy a járvány idején is többet foglalkozik saját népszerűségének ápolásával, mint az epidémia kezelésével, a hét végén az USA tagállamai óvatos – a Trump által javasoltnál korlátozottabb mértékű – nyitásba kezdenek, s attól teszik függővé a további intézkedések meghozatalát, hogy mennyire emelkedik meg az új fertőzöttek száma. A napokban közzétett adatok szerint nem egyértelmű a javulás: 17 államban jelentősen – legalább tíz százalékkal – emelkedett az utóbbi napokban az új esetek száma, s 16 olyan állam volt, ahol ugyanilyen mértékben lassult a vírus terjedése.

Trump – hogy sürgesse a korlátozások feloldását – rendeletben utasította a szövetségi intézményeket, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg a gazdaság talpra állítását akadályozó, szükségtelen korlátozások feloldása érdekében.

Klorokin-vita

Trump közben továbbra is játssza a „keménylegényt”: nem hajlandó maszkot hordani, s tovább szedi a klorokint, sőt áltudománynak nevezte azt a tanulmányt, amely szerint a szer szívproblémákat okoz. „Ott már mindenki a halálra készült, öregek voltak és szívbetegségben szenvedtek” – mondta arról a dokumentumról, amely a veteránokat kezelő otthonokban végzett klorokin-kísérletek eredményeit összegezte. Trump annak ellenére nem hagyott fel a klorokinnal, hogy egy pénteken közzétett tanulmány szerint a szerrel kezelt betegek között magasabb a halálozási arány, mint azok között, akik más gyógyszereket kapnak a betegségre.

Orosz trükközés

Oroszországban – ahol a hétvégére 335 ezerre ugrott a fertőzöttek száma, viszont feltűnően alacsony, 3400  a halálos áldozatok száma – a kezdeti időszakban ugyancsak nem figyeltek eléggé a járványra. Vlagyimir Putyin orosz elnök is csak az után hozott szigorú intézkedéseket, hogy március végén gyors terjedésnek indult a kór. Moszkva hozzáállását jól mutatja, hogy az az Alekszandr Mjasznyikov vezeti a Covid-19 tájékoztatási központot, aki korábban azt mondta, hogy „0,0 százalék” annak az esélye, hogy a koronavírus elterjed az országban. Most pedig „orosz csodának” nevezi a halottak nagyon alacsony arányát, s arról elmélkedik, hogy akinek meg kell halnia, az úgyis meg fog halni.

Sokan akadnak, akik nem csodának, hanem trükközésnek tartják az egy százalék körüli hivatalos halálozási arányt. Erre az is indokot szolgáltat, hogy több körzetben – például egyes szibériai városokban – rendre magasabb halottszámot adtak meg, mint a központi statisztikákban. Ennek az az oka, hogy a hivatalos statisztikák csak azokat az eseteket tartják számon, amelyekben a koronavírus meghatározó mértékben hozzájárult a paciensek halálához, vidéken viszont az összes, koronavírus-fertőzésben szenvedő elhunyt bekerül a nyilvántartásba.

A napokban ezt a problémát igazi orosz módszerrel oldották meg: beszüntették a vidéki városok önálló adatszolgáltatását. Moszkvai források szerint a halottak száma legalább hatvan százalékkal lenne magasabb, ha valamennyi, koronavírus-fertőzésben szenvedett halottat bevennének a hivatalos statisztikákba.

Lemeztelenedve

Oroszországban, ahol mintegy két hete naponta 9-10 ezer új fertőzöttet találnak – május eleje óta jelentősen megugrott az elvégzett tesztek száma – ugyancsak megkezdték a nyitást: véget ért a több mint egy hónapos általános munkaszünet, s a boltok közül is egyre több nyit ki újra. Az éttermek azonban még nem működhetnek s egyre terjed a meztelen tiltakozás: az éttermek alkalmazottjai levetkőzve, arcukon maszkkal állnak a fényképezőgép elé, s egy olyan táblát tartanak maguk előtt, amire ez van írva: Meztelen éttermek, mikor lesz már vége?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Reposted from @lui.bidon Друзья, мы на грани! Мы фанатично преданы своему делу,и до сих пор не закрыли наши рестораны! Нам очень нужна ваша поддержка и внимание к любимым ресторанам! Мы очень сильно ждём того дня, когда сможем встречать наших гостей и дарить тепло, настоящее гостеприимство и яркие-светлые эмоции ! К сожалению, мы никак не можем получить инструкции и хоть какое-то понимание от властей, когда мы сможем начать работу! Мы не понимаем, чем мы хуже ярмарок, строительных магазинов и салонов красоты. Мы готовы соблюдать все необходимые ограничительные меры, и конечно же, соблюдать необходимые нормы дезинфекций. Мы уже готовы кричать от боли и отчаяния! Поймите нас, мы очень долго молчали. Вся сфера гостеприимства сейчас переживает очень трудные времена! Поддержите пожалуйста нас, сделайте репост, нам очень важно быть услышанными! Передаём эстафету другим ресторанам. #голыерестораны #когдаконец Спасибо�������� @krd_pike @tipich_krd @typodar @typicalkrd @dmitry_levitsky @boris_zarkov @georgii_karpenko @novikovarkadiy

HoReCa РАБОТА (@horeca_rabota) által megosztott bejegyzés,

Koronavírus-világjárvány
A sorozat további cikkei

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Hirdetés
Martin Luther King idejébe kell visszamenni, ha meg akarjuk érteni, mi van Amerikában
hvg360 Nagy Gábor 2020. május. 30. 16:15

Martin Luther King idejébe kell visszamenni, ha meg akarjuk érteni, mi van Amerikában

Tüntetést, zavargást és fosztogatást váltott ki több amerikai nagyvárosban, hogy egy fehér rendőr brutális intézkedése nyomán meghalt egy afroamerikai, ami fölélesztette a társadalmi egyenlőtlenség és a jogi megkülönböztetés miatt lappangó indulatokat a fekete közösségben, de a tiltakozók messze nem csak feketék. A rendőr ellen vádat emeltek, de nem lesz egyszerű bizonyítani a szándékosságot.