Világ MTI 2019. december. 11. 21:47

Húsz, merényletre készülő iszlamistát kapcsoltak le Dániában

A dán rendőrség országszerte tartott razziákat.

Az akciókat azért hajtották végre, mert felvetődött annak gyanúja, hogy többen terrorcselekményt terveltek ki. A dán rendőrség és hírszerzés közlése szerint robbanószereket és lőfegyvereket próbáltak beszerezni azok, akiket elfogtak.

Jorgen Bergen Skov, a koppenhágai rendőrfőnök elmondta, hogy az őrizetbe vett emberek közül egyeseket már csütörtökön kikérdeznek, mert a gyanú szerint terroristák. "Fontos hangsúlyozni, hogy a keresett személyek közül mindenkit sikerült elfogni" – tette hozzá a rendőrfőnök. Az őrizetbe vettek állampolgárságát nem közölte.

"Ezeket az embereket megítélésünk szerint szélsőséges iszlamista indítékok hajtották" – jelentette ki Flemming Drejer, a hírszerzés műveleti igazgatója.

Dániában utoljára 2015-ben történt terrortámadás. Akkor egy fegyveres elkövető lövéseket adott le egy koppenhágai kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról, majd néhány órával később egy zsinagógára támadt. A támadó két emberrel végzett, hat rendőrt pedig megsebesített. A merénylőt a rendvédelmi szervek lelőtték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés