Világ MTI 2019. október. 09. 12:19

Bloomberg: A török hadsereg megindult Északnyugat-Szíriába

Törökország az Eufrátesztől keletre akarja végrehajtani hadműveletet a kurd fegyveresek ellen.

A török hadsereg megkezdte a behatolást Északnyugat-Szíriába, hogy kiszorítsa a török határ közeléből a kurd fegyvereseket, írja a Bloomberg hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó török illetékesre hivatkozva. Ankarában hivatalosan nem erősítették meg hírt, más hírügynökségek egyelőre nem adtak hírt arról, hogy megkezdődött volna a török offenzíva.

Sajtójelentések szerint Akar Hulusi védelmi miniszter azt mondta, hogy

jelen pillanatban folytatódik a katonák átcsoportosítása a határhoz és a felkészülés a hadműveletre.

A Reuters hírügynökségnek egy török forrás azt mondta, hogy a művelet még nem indult meg, de

a csapattelepítést már befejezték, és az utolsó előkészületek folynak.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden a Washington Postban megjelent cikkében és Twitter-üzenetében is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába. Közben hírügynökségek arról adtak hírt szerdán, hogy Északnyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

Törökország Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akarja végrehajtani hadműveletet a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen.

A szervezet mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát. Az YPG (Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia) alkotja a gerincét az SDF-nek, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara szerint azonban az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert szerinte a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szíriai szövetségese.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször jelezte: Törökország elégedetlen az Egyesült Államokkal az SDF területein közösen tervezett biztonsági övezet kialakításának előrehaladtával, ezért Ankara rövid időn belül hadműveletet indít a térségben. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel "hátba szúrta" szövetségeseit.

Közben az iráni hadsereg előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határ közelében, az ország északnyugati részén, jelentette az ISNA iráni hírügynökség szerdán.

A jelentés szerint szárazföldi csapatok, gyors reagálású erők és a szárazföldi hadsereg helikopterei is részt vesznek a műveletekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról