A húskészítmények viszonylag olcsók Németországban, ám ez hamarosan megváltozhat, mert többpárti megállapodás körvonalazódik arról, hogy környezet- és állatvédelmi okokból megemelik a hús adóját.
A húsadó bevezetését a szociáldemokrata és a zöldpárti parlamenti képviselők javasolták: azt szeretnék, hogy a jelenleg hét százalékos kedvezményes áfát felemelnék az általános, 19 százalékos szintre. „Támogatom, hogy az élelmiszerek kedvezményes áfáját a hús esetében emeljék 19 százalékra, s a befolyó összegek egy részéből finanszírozzák az állatvédelmi kiadásokat” – idézte a DW német hírportál Friedrich Ostendorfot, a zöldek mezőgazdasági ügyekben illetékes szóvivőjét.
Németországban egyébként az utóbbi hónapokban komoly támadások érték az élelmiszeripari cégeket, amelyekről kiderült, hogy több alkalommal is nem megfelelően bántak az állatokkal. A DW által végzett netes felmérés szerint a válaszolók 52 százaléka elleni, 39 pedig támogatja a kedvezményes áfakulcs részleges eltörlését. A többiek nem foglaltak állást a kérdésben.