Világ hvg.hu 2019. május. 27. 08:59

A populisták előretöréséről írnak a világ legnagyobb lapjai, Orbán nevét is sokat láthatjuk

Az EP-választást elemzik a világ legnagyobb lapjai címoldalukon, a legfontosabb üzenetek, hogy meggyengült a centrum, de a populisták mellett a zöldek és liberálisok is feljöttek. Több neves lap kiemelt figyelmet szentel Orbánnak és Salvininek, de elhangzik az is, még messze van az, hogy átvegyék Brüsszel irányítását.

A világ nagy lapjai címlapjaikon rendre ugyanazt az üzenetet közölték hétfő reggel az európai parlamenti választások után:

  • sok helyen nyertek a populista-nacionalista erők (Magyarország mellett Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban is)
  • háttérbe szorult a hagyományos centrális jobb- és baloldali erőtér az EP-ben, elvesztették közös többségüket
  • komolyan megerősödtek a zöldpártok és a liberálisok

Az üzenet nagyrészt ráillik Magyarországra is, igaz, nálunk a populizmus nem újdonság, illetve a zöld erők megerősödésének itthon kifejezetten az ellentétét láthattuk vasárnap késő este, hiszen az LMP-t a Kutyapárt is megelőzte. Na de nézzük, mit írnak a lapok pontosan:

Washington Post a címlapon harmadik helyen álló cikkében azt írja, az európai szavazók körében megerősödtek a hagyományos centrális értékrendszert tagadó erők, igaz, az euroszkeptikusok mellett a zöldek is feljöttek.

A BBC címlapos írásában mindezt azzal egészíti ki, hogy a jobb- és balközép pártok elvesztették közös többségüket, illetve hogy a nacionalisták és zöldek megerősödése mellett a liberálisok is sokat javítottak pozíciójukon.

Külön kitérnek a Fidesz 52 százalékos győzelmére, valamint idézik is Orbán szavait: "kicsik vagyunk, de meg akarjuk változtatni Európát!".

A CNN az indiai és európai választásokról közös cikkben számol be főoldalán: megállapítják, hogy a világ legnagyobb demokráciái közül kettő is a populizmus felé fordult, megerősödtek a bevándorlóellenes retorikák, és meggyengült a centrum.

A Politico külön kitér a populisták esetében klasszikus olasz–magyar–lengyel tengely megerősödésére, de emellett megjegyzik azt is, hogy a populisták nem egyhamar veszik át Brüsszel irányítását, és azt is, hogy sokak várakozását alulmúlták az eredményeik.

Le Figaro külön megemlékezik Orbán győzelméről, és arról, hogy a visegrádi országok mind hasonlóan voksoltak, azaz "a választók is megerősítették kormányaik sokat hangoztatott szuverenista toposzait". Azt is megjegyzik: rekordmagas volt a magyar részvétel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.