Világ hvg.hu 2019. május. 04. 14:47

Nem csoda, hogy a tűzoltók elégedetlenek, uniós összehasonlításban alig költ rájuk a kormány

Csak lakosonként 28 eurónyi összeget költött a magyar állam tűzvédelemre, ez az egyik legkisebb ilyen kiadás az unióban. A tűzoltók már a vészharangot kongatják az alacsony fizetések miatt.

A magyar állam lakosonként körülbelül 28 eurónyi összeget költött tűzvédelmi szolgáltatásokra 2017-ben (beleértve a tűzoltóság működtetését és a tűzoltók fizetését), ez az egyik legalacsonyabb összeg az uniós tagországok között – derül ki az Eurostat jelentéséből. A legkevesebbet Málta költött (lakosonként 17 eurót), illetve Bulgária (21 eurót), Horvátország és Portugália (22 eurót). Az uniós átlag lakosonként 61 euró. A legtöbbet Luxemburg, Finnország, Hollandia és Svédország költöttek, lakosonként több mint 100 eurót, de Németország és Franciaország kiadásai sem maradtak el sokkal ettől.

A teljes állami kiadások tortájából a magyar állam 0,5 százaléknyi szeletet szánt tűzvédelemre, ami uniós összehasonlításban már sokkal jobb arány, a középmezőnyt jelenti, és több a 0,4 százalékos uniós átlagnál. A dán állam csak összkiadásai 0,1 százalékát fordította erre a célra, a másik végletet Bulgária jelenti, amely összkiadásai 0,8 százalékát.

„Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy tapasztalt tűzoltó ennek töredékét, 160 000 forint körüli összeget visz haza” – kongatta meg a vészharangot az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) január végén, miután a tűzoltók megkapták az illetményemelkedésükről tájékoztató parancsukat. A ETSZ szerint azonnali béremelésre van szükség, hogy ne váltsanak a tüzekhez kivonuló tűzoltók munkahelyet. Továbbá a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni, javasolja a szakszervezet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Címkék
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Sport hvg.hu 2021. június. 15. 17:54

Magyarország - Portugália: 0–0

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A mieink Portugália ellen lépnek pályára a Puskás Arénában.