Világ MTI / hvg.hu 2019. április. 18. 17:19

Nyilvánosságra hozták a Mueller-bizottság Trumpot tisztázó jelentését

A 448 oldalas dokumentum arra jutott, hogy Trump nem játszott össze az oroszokkal a 2016-os elnökválasztáskor.

Csütörtökön hozták nyilvánosságra az Egyesült Államokban az úgynevezett Mueller-jelentést, amelyben Robert Mueller és munkatársai az orosz beavatkozást vizsgálták a 2016-os elnökválasztásba.

A két évig készült, 448 oldalas dokumentumot az internetre töltötték fel, ezt megelőzően William Barr amerikai igazságügyi miniszter sajtótájékoztatóján viszont azt mondta, a jelentés arra jutott, hogy

sem Donald Trump elnök kampánycsapatának munkatársai, sem egyetlen amerikai állampolgár nem játszott össze oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

Barr azt mondta, a Mueller-bizottság nem talált bizonyítékot sem összejátszásra, sem összeesküvésre az orosz kormányzattal vagy az Internet Research Agency (IRA) nevű orosz álhírgyárral, de azt megerősítette, hogy az orosz kormány valóban be akart avatkozni az amerikai választási folyamatba.

"Ez a lényeg: csaknem két esztendeig tartó vizsgálat, többezernyi idézés és tanúk százainak meghallgatása után a különleges vizsgálóbizottság megállapította, hogy az orosz kormány ugyan támogatta a 2016-os elnökválasztási folyamatba történő törvénytelen beavatkozást, csakhogy a Trump-kampány, vagy bárki más nem játszott össze velük ebben" – fogalmazott a miniszter. 

A jelentésben az áll, hogy ugyan több kapcsolódási pontot is feltártak az orosz kormányhoz kötődő személyek és Trump kampánycsapatának tagjai között, de nem találtak elég bizonyítékot arra, hogy vádat emeljenek, így például nem találtak elég bizonyítékot arra nézve sem, hogy a kampánycsapat valamely tagja az orosz kormány be nem jegyzett ügynöke lett volna.

Barr azt is megerősítette, hogy a vizsgálóbizottság feltárt az orosz beavatkozási kísérletre vonatkozó bizonyítékokat. Mint mondta: a bizottsági jelentés részletezi is, hogy az oroszok milyen erőfeszítéseket tettek a Demokrata Párt és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt számítógépes rendszerének feltörésére és információk, dokumentumok ellopására. A cél ezek nyilvánosságra hozatala és népszerűsítése volt – tette hozzá William Barr, megemlítve a WikiLeaks és a Guccifer nevű kiszivárogtató portálok szerepét is ebben. 

Barr azt is kijelentette, a Mueller-bizottság nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást. A bizottság összesen tíz esetet vizsgált meg, amikor szóba kerülhetett az igazságszolgáltatás akadályozásának kísérlete. 

William Barr közölte, hogy a jelentés szerkesztett változatát küldik át a kongresszusnak, és ezt a változatot hozzák nyilvánosságra is, de a szerkesztésben sem a Fehér Ház, sem más nem vett részt. Hangsúlyozta azt is: bár az elnöknek erre kivételes joga lett volna, nem élt vele. Barr hozzátette: erre vonatkozó kérés sem érkezett senkitől, az elnök jogászaitól sem, bár a jelentés egyes szerkesztett részleteit konzultációra megküldték a hírszerzés felelős vezetőinek.

Donald Trump a sajtótájékoztató után Twitter-bejegyzést tett közzé. "Nincs összejátszás, nincs az igazságszolgáltatás akadályozása, a játéknak vége" – írta az elnök. A Twitter-bejegyzéshez a Trónok harca című filmsorozatra emlékeztető fotót is bemásolt magáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.