Világ MTI 2018. december. 15. 21:30

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

A miniszterelnöki posztot mindössze hét hétig gyakorolta más.

Lemondott szombaton Mahinde Radzsapaksze Srí Lanka-i kormányfő, hét héttel azután, hogy parlamenti támogatás nélkül az államfő kinevezte - írja az MTI.

Radzsapaksze lemondó nyilatkozatához mellékelt egy hangfelvételt, amelyen elmondja: azért döntött így, hogy Maitripala Sziriszena államfő kinevezhessen egy új miniszterelnököt.

Mahinde Radzsapaksze

Sziriszena valószínűleg azt a politikust fogja kinevezni a dpa hírügynökség szerint, akit Radzsapaksze kinevezése előtt, október 26-án leváltott: Ranil Vikremeszinghét. Az új kormányfő valószínűleg már vasárnap leteszi a hivatali esküt, és a januárra kitűzött, előre hozott választásokig lesz hivatalban.

Az államfő azért váltotta le Vkremeszinghét, mert korrupcióval és állami tulajdon külföldi kézbe adásával vádolta. Egy nappal később az elnök felfüggesztette a parlament működését is - megfigyelők szerint ezzel az volt a célja, hogy időt szerezzen Radzsapaksze számára megnyerni a képviselők támogatását. Ezt követően elrendelte a képviselők visszatérését a parlamentbe, majd november végén mégis feloszlatta a parlamentet - érzékelvén, hogy nincs meg Radzsapaksze többsége -, és új választásokat írt ki 2019 januárjára. A legfelsőbb bíróság azonban alkotmányossági óvások miatt felfüggesztette a parlament feloszlatásáról szóló elnöki rendeletet, és egy alsóbb fokú bíróság december elején ideiglenesen eltiltotta Raszsapakszét miniszterelnöki teendői ellátásától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról