Világ hvg.hu/MTI 2018. október. 05. 19:57

Német bíboros: a papi pedofíliára nem a cölibátus eltörlése a megoldás

Megkezdődött a Vatikánban a fiatalokról szóló püspöki tanácskozás, a középpontban az utóbbi időben kirobbant pedofilbotrány.

Szerdán megkezdődött a fiatalokról szóló püspöki szinódus a Vatikánban, ahová a világ minden tájáról érkeztek egyházi vezetők: a korábbi közlemény szerint összesen 50 bíboros, 6 pátriárka és 44 érsek vesz részt a tanácskozáson. A szinóduson szóba kerültek a katolikus egyházon belül kirobbant pedofilbotrányok, amelyek miatt már több chilei püspöknek le kellett mondania, és a pápa is elismerte az egyház felelősségét.

Az ügyben most felszólalt Marx Reinhard bíboros, müncheni érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke. Reinhard arról beszélt, hogy a problémára a papi cölibátus eltörlése nem jelentene problémát, de ez egy olyan téma, amit mindenképpen érdemes megvitatni. Emlékeztetett, hogy a német püspöki kar szeptemberben bemutatott szakértői tanulmánya szerint nem a cölibátus vagy a homoszexualitás az oka a pedofil bűncselekményeknek, hanem az elkövetők "gyengesége és éretlensége" vezet a visszaélésekhez. A homoszexualitással szembeni ellenséges kultúra, ami rejtőzködésre kényszeríti az érintetteket, a bíboros szerint csak növeli a problémát.

Szembesülnünk kell ezekkel a problémákkal, nem a cölibátus eltörlésével fogjuk megoldani, de a szexualitásról és az ezzel kapcsolatos témákról beszélni kell teológusok között is

- mondta Reinhard. A bíboros szerint a nemrég kirobbant papi pedofíliabotrány paradox módon segítheti az egyházat abban, hogy igazi reformokat hajtson végre, amelyre eddig magától nem volt képes. Nemrég kiderült, hogy Németországban is rengeteg gyereket bántalmazhattak szexuálisan papok, az egyház pedig beismerte, hogy szemet hunyt a probléma felett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.