Világ 2018. szeptember. 22. 22:09

A magyarok többsége szerint a kormányt, és nem az országot ítéli el a Sargentini-jelentés

Még a kérdésre válaszoló fideszesek fele szerint is a kormányt, és nem az országot marasztalja el a Sargentini-jelentés, derül ki a Vasárnapi Hírek megbízásából még a strasbourgi szavazás előtt készült közvéleménykutatásból.

A megkérdezettek 51 százaléka szerint a kormányt ítélte el a Sargentini-jelentés, és csak 28 százalék szerint Magyarországot, derül ki a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített kutatásából.

Még a fideszesek 41 százaléka szerint is a kormányé a felelősség, a válaszolók közül ugyanennyein gondolják, hogy Brüsszel az országot büntette. Az MSZP–Párbeszéd-szavazók 55, a jobbikosok 38 százaléka szerint a kormány a jelentés célpontja, és nem az ország.

A diplomások 70 százaléka mondja azt, hogy az unió nem Magyarországot, hanem a kormányt büntetné meg.

A megkérdezettek 66 százaléka szerint az EU-hoz tartozás Magyarország anyagi és gazdasági érdeke, de ettől még az értékrend tekintetében nem kell hozzá igazodni, 28 százalék állította ennek ellenkezőjét. Ebben a kérdésben a Fidesz- és a Jobbik-szavazók hasonlóan válaszoltak (78, és 77 százalékuk önállóságpárti), míg az MSZP-szavazók 84 százaléka szerint kell igazodni az európai értékrendhez.

Még amikor úgy tették fel a kérdést, hogy a jogállami, demokratikus normák hazai megsértése esetén be kell-e avatkoznia az uniónak, ezzel akkor is 52 százalék értett egyet, csak 42 százalék mondta azt, hogy nem.

A közvélemény-kutatást még a strasbourgi döntés előtt készítették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.