Világ hvg.hu 2018. augusztus. 17. 13:11

Bocsánatot kért a tüntetőktől a pénteki fellépés miatt a román csendőrség egyik parancsnoka

A kivezényelt egység parancsnoka szerint ugyanakkor a bukaresti téren több száz erőszakos demonstráló tartózkodott, akiktől a többi tüntető nem határolódott el egyértelműen.

Bocsánatot kért csütörtökön a múlt pénteki bukaresti tüntetőktől a résztvevők ellen vezényelt csendőregység parancsnoka. Laurențiu Cazan őrnagy a Krónika Online szerint a helyi közszolgálati televízióban azt mondta:

Vállalom a felelősséget mindenért, ami a téren történt (…) Bocsánatot kérek mindenkitől, aki ártatlanul szenvedett a bevetésünk során.

Cazan ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a kormánypalota előtt összegyűlt tömegben több száz „erőszakos személy” tartózkodott, akiktől a többi demonstráló nem határolódott el egyértelműen. Ráadásul az eseményt erőszakra buzdító felhívások előzték meg, ezért szükség volt a csendőrök jelenlétére.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vezették el már a rendezvény elején az erőszakos résztvevőket, a parancsnok azt mondta: nem akarták tovább szítani a feszültséget, bár ez az eljárás sokkal kényelmesebb lett volna. Az akció során végül 20 személyt emeltek ki a tömegből, a közelben pedig Molotov-koktélokat találtak egy autóban, amit egy csoport épp magához vett, mikor a csendőrök odaértek.

Kijelentette: a csendőrök jelenléte indokolt volt, taktikai szempontból szerinte az egység nem hibázott, ugyanakkor nem zárta ki, hogy lemond. A csendőrroham áldozatai közül már 206-an tettek feljelentést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról