Állj mellénk! Legyél pártoló tag!
"Durvább csapás, mint az összes eddigi Fidesz-húzás"
Vélemény hvg.hu 2013. december. 13. 11:40

"Durvább csapás, mint az összes eddigi Fidesz-húzás"

Tilos lesz nyelvet tanítani Magyarországon intézményi akkreditáció, milliós kaució befizetése és napi szintű, rettenetes adminisztráció nélkül. A Fidesz talán legkevésbé közismert, de messze legveszélyesebb és legostobább lépéssorozata zajlik éppen most – írja a Cink.hu véleménycikkében. Az írás állításaire később reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Szeptember elsejétől már hatályos a felnőttképzési törvény, ami a hazai nyelvtanítást szabályozza. A végrehajtási rendeleteket, amin a gyakorlati részletek közül egy rakás múlik, még nem írták meg, most folyik az egyeztetés.

"Nehéz szavakat találni egy olyan rendszerre, ami észak-koreai ihletettségű, ugyanakkor japános hatékonysággal fogja megszüntetni és illegalitásba kényszeríteni a nyelvoktatási piacot, gyakorlatilag felszámolva a magánnyelvtanár intézményét mint olyant, és csak magyarul beszélő tökfilkót faragni minden olyan magyarból, akinek nincsen pénze arra, hogy a hazai szovjetrendszert kikerülve külföldön tanuljon" – írja a Cink.hu véleménycikkében.

"Egy iskola, de egy magántanár is csak előre engedélyeztetett, akkreditáltatott, szakértővel aláíratott képzési program alapján taníthatna. Elmész egy tanárhoz angolul tanulni, aki, ha tényleg be akarná tartani a törvényt, nem taníthatna a te speciális, személyre szabott igényeid szerint. Ez nyilván kijátszható, minél kevsebb a diák, annál jobban, de már maga a gondolat ijesztő, ellenszenves és főleg irdatlan nagy hülyeség" - olvasható az írásban. 

"Minden nyelviskola köteles napi szinten adatot szolgáltatni tanfolyamairól, a hallgatók jelentkezéséről, lemorzsolódásáról. Ez a teljesen értelmetlen, kafkai napi jelentésírási kötelezettség a kisebb nyelviskoláknak istencsapása, ráadásul hozadéka sincs semmi, még elvileg sem. Mármint azon felül, hogy felszámolja a szabad piac jó részét, néhány nagy nyelviskola keretei közé kényszerítve a kicsiket és a magántanárokat. És ott van még az egymilliós kaució. Hogy egész világos legyen: diplomás, vállalkozó nyelvtanár, aki számlát ad az oktatásról és adózik utána, ezentúl Magyarországon nem taníthat nyelviskolai kereteken kivül" – tette hozzá a Cink.hu.

A nyelvoktatás szabályozásával kapcsolatban a sajtóban több hamis állítás is megjelent - reagált a véleménycikkre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

"Nem igaz ugyanis, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium olyan szabályozást kívánna kialakítani, amelyben egy magántanár is csak előre engedélyeztetett képzési program alapján taníthatna, és nem igaz, hogy tőlük is vagyoni biztosíték letételét követelné meg. A nyelvi magántanárok ugyanis – akik valóban saját maguk adnak órákat – teljesen szabadon, mindenféle kötöttség nélkül, letét nélkül oktathatnak nyelvet, ahogy eddig is tették" - írta a tárca.

Az NGM szerint a korábban akkreditációval nem rendelkező nyelviskolákkal szemben ugyanakkor az általános nyelvi képzés minőségének emelése és az ezekben a nyelviskolákban tanuló diákok érdekében magasabb szakmai elvárások, szigorúbb követelmények szükségesek. Ennek része az engedélyeztetés kötelezettsége és a vagyoni illeték előírása is, mely a képzésben résztvevőket védi - tették hozzá.

A szakmai egyeztetéseken nem egy szervezet, hanem a Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ), az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete (AFIOE), a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE)és a Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete (FSZOE) is részt vesz. A Nemzeti Munkaügyi Hivatalnál az új törvény hatálybalépése óta lehetőség van engedélyeztetni a korábban akkreditációval nem rendelkező nyelviskolák működését - közölte az NGM.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.