Káros lehet a feltétlenül szükségesnél több C- és E-vitamin bevitele a rákbetegeknél, erre a megállapításra jutottak a svéd Karolinska Intézet munkatársai.
A C- és E-vitaminok szedése segítheti a tüdőrák növekedését és terjedését – állítja egy új, a The Journal of Clinical Investigation folyóiratban publikált tanulmány, mely egérkísérleteken és emberi szövet tanulmányozásán is alapszik. A legtöbben valószínűleg a jótékony hatásukról ismerik ezeket a vitaminokat, és bár bizonyos mennyiségben valóban szükségesek – ezt a tanulmány szerzői is elismerik –, aki azt túllépi, az daganatos betegként kifejezetten kockáztat.
Martin Bergö, a svéd Karolinska Intézet kutatója munkatársaival már korábban rávilágított, hogy az E-vitamin, valamint az Acetil-L-Cisztein egerek esetében hozzájárult a tüdőrák elterjedéséhez. A jelenség jobb megértése érdekében a kutatók ezúttal olyan egereket vizsgáltak, amelyek a tüdőrák egérspecifikus formáját hordozták, továbbá olyan egyedeket is, amelyekbe emberi tüdőráksejteket ültettek – írja a New Scientist.
Összefüggést találtak a D-vitamin szedése és az öngyilkossági kísérletek között
Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói összefüggést találtak az amerikai veteránok körében az öngyilkossági kísérletek száma és a D-vitamin szedése között.
A mostani vizsgálatokban az állatok C-vitamint kaptak a vizükbe, és E-vitamint és Acetil-L-Ciszteint az étrendjükön keresztül – az ajánlott bevitelnél nagyobb dózisban. Mint kiderült: minél nagyobb vitamindózist kaptak az egerek, annál nagyobb ütemben fejlődött a daganatok érhálózata. Ezt mindkét csoportnál megfigyelték – az egérspecifikus, valamint az emberi rákos sejtenek hordozó példányoknál is.
Egér- és emberi daganatos organoidokat is vizsgáltak. (Az organoid egy szerv miniatürizált és egyszerűsített változata, amelyek utánozni tudja a szóban forgó szerv kulcsfontosságú funkcióit.) Miután a feltétlenül szükséges bevitelnél többnek tették ki őket az említett három antioxidánsból, a helyzet romlását tapasztalták.
Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata
Izraeli tudósok a tüdőrák kockázatának új szűrővizsgálatát fejlesztették ki, melyhez elég egy egyszerű vérvétel - jelentette be a Weizman Tudományos Intézet (WIS)
Fontos, hogy az eredmények nem jelentik azt, hogy a rákos betegeknek fel kéne hagyniuk a vitaminok szedésével, a hangsúly a megfelelő dózison van, amit a kezelőorvossal érdemes egyeztetni. Főleg azért is, mert a vitaminok hiánya is káros hatással lehet a betegekre.
Jelen tanulmány megállapításai a a kutatók szerint a későbbiekben új rákkezelési módokat is eredményezhetnek.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.