Tech MTI/hvg.hu 2021. április. 22. 20:03

Négy életképes embriót hoztak létre a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvúk megmentésére

Összesen már kilenc embrió van, amit beültethetnek a nőstényekbe.

Az északi szélesszájú orrszarvú megmentése komoly nehézségekbe ütközött a koronavírus-járvány miatt. 2020 áprilisában a fertőzésveszély miatt fel kellet függeszteni a tudósok munkáját, és egészen augusztusig nem is tudtak dolgozni a szakemberek. Akkor viszont egy nagyon fontos előrelépés történt.

A fajmentő programban dolgozó tudósok akkor tíz petesejtet tudtak begyűjteni Kenyában az Ol Pejeta rezervátumban a két utolsó, még élő nőstény északi szélesszájú nőstény orrszarvútól. Most egy újabb jó hírrel szolgálhattak a szakemberek, ugyanis négy életképes emberiót is sikerült így létrehozniuk.

���� BREAKING NEWS ���� FOUR NEW NORTHERN WHITE RHINO EMBRYOS CREATED. NOW THERE ARE NINE! ���������������� What a better way to...

Közzétette: Ol Pejeta Conservancy – 2021. április 22., csütörtök

A kenyai vadvédelmi hivatal (KWS) és a vele együttműködő nemzetközi kutatócsoport közölte, hogy az embriókat márciusban hozták létre 19 éretlen petesejtből, amelyeket Fatutól, a két megmaradt északi szélesszájú orrszarvú egyikétől vettek le. A petesejteket egy Suni nevű néhai hím lefagyasztott spermájával termékenyítették meg. Ezzel együtt már kilenc embrió van, amelyekkel a kutatásban részt vevő partnerek megkezdhetik a projekt következő szakaszát, az embriók beültetését az Ol Pejeta rezervátumban élő, déli szélesszájú orrszarvú dajkaanyákba.

Kenya tudósok és állatvédők nemzetközi konzorciumával együttműködve dolgozik azon, hogy mesterséges megtermékenyítés útján segítse megszületni a kihalás szélén álló alfaj új nemzedékét.

A Kenya északnyugati részén lévő Laikipia megye Ol Pejeta rezervátumában 2019 óta végzik az ott élő két utolsó nőstény éretlen petesejtjeinek kinyerését és mesterséges megtermékenyítésüket a már nem élő hímek lefagyasztott ivarsejtjeivel.

A négy emberiót jelenleg folyékony nitrogénben tárolják azzal az öttel együtt, amelyeket korábban hoztak létre. Arra várnak, hogy dajkaanyák szervezetébe ültethessék őket, melyek majd kihordják és megszülik a borjakat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!