Tech Balogh Csaba 2021. április. 09. 22:20

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Balogh Csaba
Szerzőnk Balogh Csaba

Ellenzéki és kormánypárti politikusok is azt tapasztalják, hogy Facebook-oldalukon közzétett bejegyzéseik kevesebb emberhez jutnak el, mint korábban.

Pénteken Dömötör Csaba államtitkár, Fekete-Győr András Momentum-elnök és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is hangot adott aggodalmának Facebookon. Mindhárom politikus kissé túlfűtötten reagálta le a helyzetet, mely Fekete-Győr szerint például egyenesen azt a kérdést veti fel, hogy tiltani fogja-e a Facebook a politikai tartalmakat. Cikkünk nyitóképén pedig Karácsony Gergely bejegyzésének hasonlóan erős megfogalmazású képi eleme látható.

Mint péntek délután megírtuk,

tiltásról egészen biztosan nincs szó. Már csak azért sem, mert az nulla elérést hozna magával, és ez a helyzet láthatóan nem áll fenn.

Esetleg arról, hogy a korábban belengetett, az Egyesült Államokban és néhány más országban hónapok óta tesztelt változás értelmében kevesebb politikai tartalmat jelenítenek meg a felhasználók hírfolyamában. Bár ezt itthon minden politikus a saját pártja/oldala ellen irányuló merényletnek tekinti, ez a változás pártoktól függetlenül mindenkit érint. (Hasonló változás korábban éppen a sajtót sújtotta, amikor a Facebook a médiaoldalak tartalmainak megjelenítési arányát csökkentette, hogy inkább a személyek általi megosztások kerüljenek előtérbe.)

Hogy a politikai tartalmak csökkentésére irányuló tesztelés Magyarországra kiterjesztéséről van-e szó, ez csak az egyik lehetséges forgatókönyv, ezért még pénteken délután rákérdeztünk a Facebooknál. A közösségi oldal szóvivőjét este 9 óra után tudtuk elérni, és akkor annyit közölt:

a Facebook tud a jelenségről, és vizsgálja azt.

Bár ez a válasz nem jelent semmit, de sugallni inkább azt sugallja, hogy nem egy szándékos tesztről van szó, melyet vélhetően nem kellene különösebben vizsgálni, hiszen egy előzetes döntés eredménye lenne. Így tehát elképzelhető, hogy valamilyen szándékolatlan algoritmusmódosítás, esetleg technikai probléma áll a jelenség hátterében. De egyelőre minden csak lehetséges, a Facebook vizsgálódásának végéig érdemes mindent feltételes módban kezelni.

Frissítés 00:15: A jelenséget technikai hiba okozta.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Dezső András 2021. június. 18. 06:30

Nagyban megy az ügyeskedés a vagyonőröknél, a focimeccsek biztosítása pedig aranybánya

Sorra buknak be az adókkal trükköző vagyonvédelmi cégek, legutóbb az NBI-es focimeccsek biztosításáról híres Tóth Csaba és társai kerültek emiatt pácba. De milyen módszerekkel próbálják kijátszani az államot, mire jók a "dobós cégek", miért van sok pénz a meccsek biztosításában és kik azok, akik még a csalókat is meg tudják kopasztani?