Tech hvg.hu 2021. január. 13. 09:33

Lecsapta a WhatsApp–Facebook-botrány magas labdáját a Microsoft

A meglepő az lett volna, ha a redmondi óriás nem reagál a maga módján arra a sokakat felháborító hírre, hogy a WhatsApp maradék önállóságát is elveszi a Facebook, kikövetelve a felhasználók adatait.

Sokkolta a felhasználókat a hír a napokban: a WhatsApp még meglévő önállóságát is elveszi a tulajdonosa (Facebook) azzal, hogy február 8-tól kezdődően a csevegőszolgáltatás használói kénytelenek átadni valamennyi adatukat a Facebooknak – annak ellenére, hogy korábban a legnagyobb közösségi oldal ígéretet tett arra, nem fogja ezt tenni. (A kényszerű adatmegosztás következményeiről itt olvashat.)

Nem meglepő, hogy a csalódás más szolgáltatások felé fordít egy csomó felhasználót, és azon sincs mit csodálkozni, hogy a Microsoft ezt gyorsan kihasználná a saját érdekében. Azonnal ki is posztolta a Twitterre, hogy a Skype esetében nem értékesítik másnak ügyfeleik adatait. „A Skype tiszteletben tartja az ön adatait. Elkötelezettek vagyunk személyes adatainak védelme mellett, és nem adjuk el harmadik félnek” – írja a redmondi óriás.

A tweetben egyébként egy link is van, ami a Microsoft adatvédelmi nyilatkozatához vezet. Itt elolvasható, hogy a cég milyen adatokat gyűjt a felhasználóktól, és hogyan használja fel azokat. Kapóra jött tehát a Microsoftnak ez a WhatsApp–Facebook fiaskó: várhatóan sokan fogják kipróbálni majd a Skype-ot. (Annyit azért tudni kell, hogy a WhatsApp alkalmazásban küldött és fogadott üzeneteket, fotókat és egyéb tartalmakat továbbra is csak az okostelefonon és azoknak az embereknek az eszközein lehet megtekinteni, akikkel üzenetet vált a felhasználó.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.