Tech hvg.hu 2021. január. 06. 08:03

Chip a vakcinákban? Kiderült, hogy valójában egy gitárpedál kapcsolási rajza kering a neten

Vannak, akik elhiszik és terjesztik, hogy apró chip kerül a koronavírus ellen beoltottak szervezetébe. Erről egy “bizonyíték” is kering a neten, terjesztői azt állítják, hogy a chip kapcsolási rajza. Valójában egy gitárpedálé.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Covid-vakcinákkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek egyik visszatérő eleme, hogy az orvosok nem csak az oltóanyagot juttatják a páciensbe. Hanem például egy mikrochipet is, amellyel bármikor lenyomozható az illető. Ehhez kapcsolódó "bizonyítékként" terjed egy kép, amely az egyik ilyen mikrochip kapcsolási rajzát hivatott “bemutatni”. Csakhogy mindazok, akik elhitték, valójában egy jól sikerült vicc áldozatai: a képnek ugyanis semmi köze a chipekhez, de még a Covid-oltásokhoz se.

A Mashable hívta fel rá a figyelmet, hogy az ábra egy elektromos gitárhoz vásárolható pedálhoz tartozik. Egész pontosan egy Boss Metal Zone típusú eszközé, amely napjainkban is kapható a minőségi termékeket forgalmazó hangszerüzletekben. A rajzon egyébként rajta is vannak a hivatalos szakszavak, mint például a “volume”, ami ugyebár a hangerőt jelenti, illetve a “bass”, ami pedig a basszust. Már ezek is gyanút kellene, hogy keltsenek a konteóhívőkben.

A Mashable szerint elképzelhető, hogy a rajzot szándékosan, a kétkedők ugratása miatt készítette valaki, és hagyta rajta a már említett kulcsszavakat. A hiszékenyeknek viszont ezek sem szúrtak szemet, gondolkodás nélkül osztják a képet, azt hangsúlyozva, hogy most már bizonyítékuk is van. Nekik írjuk: ne tegyék, saját magukat sodorják kellemetlen helyzetbe, a vakcinákban nemhogy mikropchip nincs, még áramkör sem. Ahogy például az orvosi maszkban lévő merevítő sem 5G-s antenna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról