Tech Papp Petra Anna 2020. december. 23. 17:00

Tippek, trükkök az idei karácsonyhoz, amikor illik az asztalnál mobilozni

Egy kis kreativitással és stabil internetkapcsolattal megmenthető az idei karácsony. Kezdőknek és haladóknak is hasznos tanácsokat szedtünk csokorba, hogy megkönnyítsük a rendhagyó ünneplést: egyszerűen használható videobeszélgetős szolgáltatások, online képeslapkészítő, neten játszható társasok.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A koronavírus-járvány nemcsak a munkahelyi értekezletekből csinál laposképernyős érintkezési formát, de családi ünnepeinket is átcsatornázza az online térbe. Ebben az évben nem is furcsa, ha a bevásárlóközponti Mikulások webkamerán vagy plexiüvegen keresztül fogadtak gyerekeket Amerikában, a karácsonyi gömb pedig már az ünnepek alatti speciális járványügyi intézkedést is jelenti a briteknél.

Magyarországon a kormány által óvintézkedésként hozott este 8 és reggel 5 közötti kijárási tilalom mellett tíz főben maximalizálták családi összejöveteleket. Ezek és az idős rokonok iránt érzett felelősség miatt a magyar családok jelentős része is kénytelen karácsonykor felköltözni a világhálóra.

A mobilszolgáltatók is igyekeznek megkönnyíteni a karácsonyt és korlátlan mobilinternet-használatot kínálnak ügyfeleiknek decemberben. (A Telekom ajánlatáról itt olvashat, a Telenorét pedig ide kattintva éri el.)

Jöhet a telefon is az abroszra

A pandémia második hullámának közepén, a 2020-as év végére már nem kell azon feszengeni, hogy a szépen megterített asztalra tegyük ki a telefonunkat, esetleg együnk a számítógép előtt. Most ezek a kütyük jelentik a rokonságot – hangban és képben. Természetesen nem lesz olyan meghitt, mint a „békeidőkbeli” ünneplés, de nem is azt kell maradéktalanul kiváltania az online karácsonynak.

Segíthet a hangulat megteremtésében, ha mindenki ugyanazt a menüsort fogyasztja, vagy egy előre megbeszélt, különleges desszertet esznek.

Bármi, ami a képernyő mindkét oldalán kézzel foghatóan megegyezik, kapaszkodó lehet az este folyamán.

Ha telefonon keresztül szeretnénk tartani a kapcsolatot, az iPhone-ok, iPadek és MacBookok esetében az Apple saját videotelefonáló programja, a FaceTime lehet kényelmes megoldás (ennek használatához semmi különlegesre nincs szükség, elég csak a beépített híváskezelőben videóra váltani telefonálás közben).

Messenger Rooms

Androidos telefonoknál pedig használhatjuk e célra a Facebook Messenger videochat funkcióját (Messenger Rooms). Mindkettőnél korlátlan a hívásidő, a FaceTime esetében 31 másik felhasználóval osztozhatunk az élményen, a Messengernél akár négytucatnyival.

De a csoportos beszélgetéshez ott van még a tavaszi adatbiztonsági botrányait maga mögött hagyó Zoom és a Microsoft Teams is – a home office miatt előszeretettel választották munkavállalóik számára ezeket a platformokat a vállalatok, így sokaknak már ismerős lehet a használatuk. Ezeknél valamivel egyszerűbb lehet a Google Meet használata, hiszen ahhoz a legtöbbek már be is vannak regisztrálva – csak egy Google-fiók kell hozzá, amit például a Gmailnél, YouTube-nál is használnak rengetegen.

A Teams és a Meet mellett szól, hogy – a Zoom 40 perces korlátosságával ellentétben – esetében egyhuzamban órákon át, akár egy egész napig is folyhat a videós beszélgetés. Jó hír, hogy hazai idő szerint december 23-án 16 órától december 26-án délig, illetve december 30-án 16 órától 2021. január 2-án délig a Zoom is felfüggeszti majd a 40 perces korlátozást. A Teams és a Google Meet előnye lehet sokak számára, hogy teljesen magyar a kezelőfelületük.

A legegyszerűbb, regisztrációt és e-mail-címet sem igénylő szolgáltatás – amely ráadásul nem időkorlátos – a Jitsi, amely használatához a szolgáltatás oldalának megnyitása után elég csak a "Start meeting" feliratú gomb előtti mezőbe beírni a létrehozni kívánt virtuális szoba nevét, majd a kék gombra kattintva indítható a beszélgetés. (Aki először használja a szolgáltatást, annak a szobába lépés előtt le kell okéznia, hogy a Jitsi használhassa készüléke mikrofonját és kameráját.)

Akiket szeretnénk meghívni, azoknak csak el kell küldenünk a szobában tartózkodás közben a böngésző címsorában található linket (amely a szoba általunk megadott nevét tartalmazza, szóközök nélkül). Ha nem szeretnénk, hogy – például szoba nevének egyezősége esetén – bárki véletlenül megzavarja az online családi idillt, akkor a szobában jobb alul található, pajzsot ábrázoló gombra kattintás után jelszót állíthatunk be, illetve előszobát (lobby) is létrehozhatunk a csatlakozni vágyók azonosítására.

Nem késő akár még ma sem képeslapot feladni – elektronikusan. A papíralapú üdvözlőlap helyett idén érdemes inkább a PDF-formátumút választani. Az egyik vírusbiztos formája a magyar nyelven is elérhető, ingyenes Canva, ahol regisztráció után prezentáció- és szórólaptervezés mellett egyedi képeslapot is készíthetünk néhány kattintással. Az elkészült lapot elmenthetjük, és elküldhetjük a családtagoknak e-mailben, Messengerben, Viberen.

Távolról is játszható társasjátékok a neten

A webkamerás családi étkezés után a közös társasjáték is könnyebben megoldható a világhálón, mint gondolnánk.

A legkönnyebben activityzni lehet webkamera előtt, a rajzolás, mutogatás és körülírás mind kompatibilisek egy videokonferencia-beszélgetéssel, a résztvevők pedig maguk találhatnak ki feladványokat a többiek számára.

Klasszikus táblás játékokkal – mint a középkori stratégiai játék Carcassonne vagy a taktikus Kingdomino – a magyar felülettel is rendelkező BoardGameArenán lehet játszani. Regisztráció után kialakíthatunk saját játékszobát a családtagjainknak, azokhoz ugyanis csak meghívott játékosok csatlakozhatnak. A játékokban mindig van chatfelület, de talán érdemesebb vonalban maradni a teljesebb közösségi élményhez.

Kártyajátékokkal az okostelefonokra és táblagépekre is kényelmesen optimalizált PlayingCardsszal játszhatunk, ide is elég egy e-mail-címes vagy egy Facebook-profilos regisztráció, a játékkal ezek után rögtön lehet kezdeni játszani. A saját kóddal látogatható csoportok itt is megvannak, a lépések pedig valós időben szinkronizáltak, ellentétben a BoardGameArenával, ahol néhány játéknál csak a lépés eredményét mutatja a nem interaktív játékmenet.

Az igen népszerű Fedőnevek szójáték online verziójában választhatóak magyar kártyák is, így az angolul nem beszélő családtagok sem lesznek hátrányban a játék során. A tippek megbeszélése ugyanúgy működik videóban, mint a valóságban, ám a netes verzió rendelkezik egy nem várt csábítással: játékosként akár könnyen átkattintható a szótábla a játékmester nézetére.

Érdemes megemlíteni a listán a Honfoglaló kvízjátékot is, ami eredetileg a pandémiás idők nélkül is az online játékmenetre volt berendezkedve. (Ráadásul elérhető androidos készülékekre és iPhone-okra, valamint a Huawei App Galleryn is.) A Magyarország megyéiért folyó harcot szintén lehet privát meghívásos csatában megvívni, egyszerre azonban csak három különböző felhasználó játszhat együtt.

A faék egyszerűségű Skribbl játékban csak rajzolni kell. Nem is kell sokat vacakolni regisztrációval, ráadásul magyarul is játszható. A három választható, lerajzolandó kifejezést a rajzlap melletti chatben lehet találgatni – az idő is fontos –, a rendszer pedig minden egyes megoldást kitakar a többi játékos elől. A három menet alatt mindenki sorra kerül alkotni, a nyertes pedig az lesz, aki a legtöbb pontot gyűjti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról