Tech hvg.hu 2020. december. 04. 13:03

Megfiatalították a sejteket a tudósok, visszanyerték látásukat az egerek

A Harvard orvosi iskolájának kutatói egy speciális fehérjekoktél segítségével képesek voltak megfiatalítani az egerek szemében lévő sejteket, így a rágcsálók visszanyerték a látásukat.

A vakság gyógyításával kapcsolatban biztató fejleményekkel Roska Botond jelentkezett. A Svájcban kutató magyar neurobiológus ősszel a világ egyik legnagyobb, egymillió euró pénzjutalommal járó tudományos elismerésével, a Körber Európai Tudományos Díjjal tüntettek ki Hamburgban. Most az amerikai Harvard Medical School kutatói is egy igen fontos eredményről számoltak be.

A Daily Sabah írja, hogy a tudósoknak sikerült helyreállítaniuk az egerek látását egy olyan kezeléssel, amellyel képesek voltak megfiatalítani a látásban kulcsszerepet játszó sejteket. A szakemberek azt remélik, ezzel egy napon lehetségessé válik a glaukóma (vagyis zöldhályog), illetve akár más, az öregedéssel összekapcsolódó, nem csak a szemet érintő betegség kezelése is.

A tudósok által alkalmazott folyamat lehetővé teszi, hogy visszatekerjék a sejtek biológiai óráját, vagyis megfiatalítsák azokat. Ezzel képesek lehetnek arra, hogy helyreállítsák a sérülés, a betegség vagy az öregedés okozta károsodást.

David Sinclair, a kutatást végző csoport vezetője arról beszélt a francia AFP hírügynökségnek, hogy az általuk kifejlesztett eljárás például a demencia esetében is hatékony lehet. A szakember hangsúlyozta, jelenleg csak az egérkísérletben sikerült visszatekerni a biológiai órát, de ha minden a tervek szerint alakul, két év múlva nekiláthatnak a klinikai teszteknek, ahol az emberek glaukómáját próbálják majd meggyógyítani.

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

A Tel-Aviv-i Egyetem kutatói szerint a hiperbár oxigénterápia segítségével megállítható a vérsejtek öregedése, így pedig maga az öregedés is.

A sejtek egyébként természetüknél fogva képesek arra, hogy regenerálják önmagukat – akkor, amikor még a test embrionális állapotban van. Az idő előrehaladtával azonban ez a képességük jelentős mértékben lecsökken, ezért a kutatók megpróbálták arra ösztönözni őket, hogy visszatérjenek ebbe az állapotba.

Az eredmény eléréséhez három, speciális fehérjéből álló koktélt (OSK) használtak, ezzel pedig sikerült elérniük, hogy a sejt újra megfiatalodjon. Ezzel először a látóideg-sérülést szenvedett egerek szemében lévő ganglionsejteket – a szemben a retinán található idegsejteket – célozták meg. A kísérlet során a retinán lévő életképes ganlgionok száma megduplázódott, és ötszörösére növelték az idegek újranövésének sebességét.

Akár a látás is visszanyerhető a Semmelweis Egyetem kutatóinak felfedezésével

Egy hazai tudósok részvételével zajló vizsgálat során felfedezték, hogy a kígyók hőlátó képessége segíthet a retina gyógyításában, a mechanizmus felhasználásával pedig akár a látás is visszanyerhető.

Eredményeiket a Nature című tudományos lapban publikálták. A tanulmányból kiderül, a kezelésen átesett egerek esetében látványos és hatásos változást tudtak elérni. Az egerek látása javult, az idegsejtek pedig újra képesek voltak úgy továbbítani a jeleket, mint ahogy az a fiatalabb egerek esetében is működik. Mindez bizakodásra ad okot, hiszen akár olyan betegségek gyógyítását is lehetővé teheti, amire eddig nem volt lehetőségünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról