Tech László Ferenc 2020. október. 25. 20:00

Milyen fülhallgatót vegyek? Mit tud az AirPods Pro, milyen a legújabb Samsung? És a Huawei?

A vezeték nélküli fülhallgatók piacának aktív zajszűréssel megspékelt legütősebb termékeit eresztettük egymásnak. Nyúzópróbán az AirPods Pro, a Samsung Galaxy Buds Live és a Huawei FreeBuds Pro.

A vezetékeket az életünk lehető legtöbb részéről szívesen száműzzük, legyen szó például a vezeték bedugása nélkül is töltődő okostelefonokról, vagy például a konnektoros csatlakozást nem igénylő akkumulátoros porszívókról. Nincs ez másképp a fülhallgatók esetében sem, egyre többen használunk olyan fülbe dugható zenekeltő eszközöket, melyek teljesen vezetékmentesek.

Ezek az úgynevezett TWS (True Wireless Stereo) készülékek. A legelső példányok 2015-ben tűntek fel a színen, de az igazi forradalmat az Apple indította el azzal, hogy 2016 végén előrukkolt az első AirPods-szal. Utóbbit tavaly követte a második generáció és a magasabbra pozícionált Pro változat. Mi most ez utóbbit vetjük össze a nemrégiben napvilágot látott két új kihívójával, a Samsung Galaxy Buds Live-val és a Huawei FreeBuds Próval.

Galaxy Buds Live vs. AirPods Pro vs. FreeBuds Pro

Apple AirPods Pro

A normál AirPods-nál zömökebb kialakítású és nagyobb tömegű AirPods Pro jelen összeállításunk legnagyobb méretű készüléke, de 5,4 grammos tömege révén a triumvirátus legkönnyebbje is egyben. Ennek és a remekül eltalált formatervnek köszönhetően ennek a fülesnek a legkényelmesebb a viselete, néhány perc használatot követően lényegében nem is érezni, hogy valami van a fülünkben. A kieséstől sem kell tartani, a headset meg sem mozdul a fülünkben, akár még a hallószervünket ideiglenesen átformáló orrfújást követően, illetve futás közben sem.

Olcsóbb testvérétől eltérően ezúttal három fülharangot kapunk, melyek közül az illeszkedési teszttel tudjuk kiválasztani azt a példányt, ami a legjobban passzul hozzánk. Ez a mikrofonos visszacsatolásos teszt sajnos csak iOS-en érhető el, de mivel igazából csak egyszer van rá szükség, androidosként csak annyi a dolgunk, hogy pár percre kölcsönkérünk egy iPhone-t. Ugyancsak az almás mobilok kiváltsága a nemrégiben frissítésként megérkezett Spatial térhangzás, melyhez 7-es vagy újabb iPhone-ra van szükség.

iOS-es lehetőségek

Androidos opciók

Ezeket és persze a Siri használatát leszámítva androidos telefonokon is kiválóan használható az AirPods Pro, melynek hangminősége egészen kiváló. A normál AirPodshoz képest az aktív zajszűrés a legfontosabb fejlesztés, a tekintetben az Apple fülese mind a Samsung-, mind a Huawei-féle riválisánál jobban teljesít. A külvilág zajai így sem maradnak teljesen kint, aki a legerősebb zajszűrésre vágyik, az jelenleg a Sony WF-1000XM3-mal járhat a legjobban. Hangszínszabályzó nincs, de a másodpercenként 200 hangmintát vételező H1 chip automatikus EQ-vezérlése kiválóan teljesít.

AirPods Pro vs. AirPods

Az egyes funkciók a fülhallgató apró szárának összeszorításával érhetők el, így nem okoznak gondot a véletlen érintések. Negatívum, hogy a hangerőt sehogy sem lehet állítani a headseten, ehhez Sirit, vagy a mobilunkat, okosóránkat kell segítségül hívni. Az IPX4 minősítésnek köszönhetően sem az izzadtság, sem a szakadó eső nem tehet kárt a technikában. Egy feltöltéssel 4,5 órás zenelejátszási időre lehet számítani, a Lightning aljzatos és természetesen vezeték nélküli módon is tölthető tok mindösszesen 24 órás üzemidőt tesz lehetővé.

Samsung Galaxy Buds Live

A 6,3 grammos tömegével relatíve nehéznek mondható Buds Live formabontó kialakítást kapott, az apróság megjelenése leginkább egy babéhoz hasonlítható. Amerikai és kínai riválisától eltérően ez a füles nincs bevezetve a hallójáratba, így nem olyan erős a zajszűrése, mindenesetre a külvilág zajai sokkal jobban el vannak szeparálva, mint az olcsóbb Buds+ esetében. Nem mellesleg pedig a hangminőség is sokat fejlődött az említett elődhöz képest.

A Buds Live azoknak való, akik a torzítás nélküli valódi mély basszusokat mindennél többre értékelik, e tekintetben abszolút verhetetlen a koreai termék. A társított alkalmazásban hatféle hangzás közül választhatunk, melyek közül a basszust erősítő verzió véleményünk szerint már sok a jóból. A fülből történő kieséstől ez esetben sem kell tartanunk, de hosszabb távon lehetne picit kényelmesebb a Buds Live viselete.

A hangerőt a többi funkcióhoz hasonlóan az oldalsó felület érintésével lehet állítani. Az AirPods Próhoz hasonlóan automatikusan megáll a zenelejátszás, ha kivesszük a készüléket a fülünkből, de a megoldás szerintünk nem tökéletes. Egyrészt a headset kivétele közben véletlenül érintőparancsokat adhatunk ki, másrészt a zenelejátszás megállítása csak késleltetve történik, harmadrészt a fülest visszahelyezve nem indul el magától a zene.

Az IPX2 védelem nem olyan erős, mint az AirPods Próé, viszont a két termék közös vonása, hogy a közelben történő elvesztés esetén rájuk lehet keresni. Ugyancsak közös feature, hogy egy-egy okostelefonhoz akár két-két fülhallgató is csatlakoztatható Bluetooth 5.0-án keresztül, vagyis ily módon két személy számára is megosztható a készülék hangja. A Buds Live-on a Samsung saját digitális asszisztense, a Bixby érhető el, ezenkívül pedig a késleltetést minimalizáló játék üzemmód és a dedikált Spotify támogatás mellett sem mehetünk el szó nélkül.

A 6 órás üzemidő rekordnak számít, a töltőtok által biztosított teljes használati idő mintegy 21 óra.

Huawei FreeBuds Pro

A kínai gyártó 6,1 grammos újdonsága kialakítását illetően az AirPods Próra hajaz, de annál szögletesebb formatervű. A hangminőség kiváló, de a basszusok nem olyan erősek, mint a Samsungon, a zajszűrés pedig kicsit gyengébb, mint az Apple-ön. A zajszűrés erőssége ebben az esetben az alkalmazásban manuálisan is állítható, de a különböző szintek között nem sok különbséget fedeztünk fel.

A kényelmes viseletre és a stabil rögzítésre nem lehet panasz, és remek dolog, hogy az Apple-höz hasonlóan a Huawei is gondoskodott betétilleszkedési tesztről.

A fülből kivett headseten automatikusan leáll a zenelejátszás, visszatételre pedig magától újraindul, a technika megbízhatóan teszi a dolgát. Az egyes funkciók a hosszúkás rész összenyomásával érhetők el, a hangerőt fel-le történő lapozómozdulattal lehet állítani.

Negatívum, hogy a relatíve nagyméretű tokból csak nehezen lehet kiszedni a túl erős mágnessel rögzített fülhallgatót, mely ráadásul nem rendelkezik hivatalos vízállósági minősítéssel. A headset önmagában 4 órás üzemidővel bír, a tokkal pedig 20 órás használati időt lehet elérni. Utóbbi egészen 30 órára feltornázható, ha kikapcsoljuk a zajszűrést.

A Huawei egyéb viselhető kütyüiből ismerős Kirin A1 chippel szerelt FreeBuds Pro a legmodernebb Bluetooth 5.2 adatátvitelt támogatja, és a stabil kapcsolat jegyében elsőként rendelkezik dupla antennával. A fülhallgató egyszerre két eszközzel is használható: ha laptopról nézünk filmet, akkor annak hangja lehalkul, ha bejövő hívásunk van a mobilunkon, és a beszélgetés után automatikusan visszakapjuk a headsetre a notebook hangját.

Galaxy Buds Live vs. AirPods Pro vs. FreeBuds Pro

Konklúzió, árak

Véleményünk szerint nincs egyetlen jó megoldás. Mivel mindenki igényei mások, érdemes azokat átgondolni – azok alapján már tudunk segíteni, hogy melyik eszköz miben a legjobb.

Amennyiben a legprofibb zajszűrésre és általánosan jó minőségre vágyunk, akkor a 100 ezer forintos listaárú AirPods Próval járunk a legjobban. A 70 ezer forintos Galaxy Buds Live a legmélyebb basszus és a személyre szabható hangzás kedvelői körében arathat sikert, ezenkívül pedig hosszú üzemideje révén is sokakat ösztönözhet vásárlásra. Az ugyancsak 70 ezer forintos Huawei FreeBuds Pro kiegyensúlyozottan jó teljesítménye és zajszűrés nélkül extra hosszú üzemideje miatt lehet jó vétel.

A hangminőség mindhárom esetben kiválónak mondható, és nagyságrendekkel jobb, mint a 10-15 ezer forintos belépőszintű modellek esetében.

Itt jegyzendő meg, hogy a hangminőség, illetve a kényelmes viselet megítélése meglehetősen szubjektív dolog. Ideális esetben vásárlás előtt érdemes valamilyen módon akár csak egy gyors próbát tenni a kiszemelt készülékekkel.

A hangminőséget és a viseletet nem befolyásolja, ha például androidos telefonon Apple fülhallgatót használunk, és fordítva, egyes egyedi funkciókat viszont ilyenkor elbukhatunk, vagy legalábbis nehezebben érhetünk el.

Galaxy Buds Live vs. AirPods Pro vs. FreeBuds Pro

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.