Balogh Csaba
Szerzőnk Balogh Csaba

Hosszabb távon visszafele sülhetnek el a TikTok betiltását kilátásba helyező amerikai intézkedések. A világ legnagyobb közösségi szolgáltatójánál attól tartanak, ha az Egyesült Államok tényleg betiltja a TikTokot, azzal precedenst teremt, és több ország vezetői gondolkodhatnak el, hogy náluk milyen appokat kellene tiltólistára tenni. És akkor a sok minden miatt problémásnak számító Facebook neve is felmerülhet.

Lehet, hogy máris visszafordíthatatlan károkat okozott a digitális világban Donald Trump TikTok elleni hadjárata – mondta Adam Mosseri, a Facebook-birodalomhoz tartozó Instagram vezetője az Axios című amerikai lapnak. Mosseri Twitter-csatornáján már szeptemberben is hangot adott félelmeinek, azokban a napokban, amikor a Trump-adminisztráció éppen azt fogalmazgatta, a TikTokot üzemeltető ByteDance-nek mit és meddig kell teljesítenie, ha nem akarja, hogy teljesen tiltólistára kerüljön.

Mosseri két dologtól tart. Az egyik, hogy több országnak megtetszhet a tiltós modell, és a demokratikus világban is el fog terjedni egyes szolgáltatások tiltásának gyakorlata. A másik pedig az, hogy ha nem is lesz tiltás Trump hadjáratának eredménye, több ország vezetői elleshetik Trumptól a receptjét annak, hogyan lehet lényegében bármit kérni a technológiai nagyvállalatoktól azért cserébe, hogy szolgáltatásaik elérhetők maradjanak az államban. (Ez az ultimátumadós folyamat már zajlik, erre utal Mosseri akkor, amikor Trump visszafordíthatatlan károkozásáról beszél.)

Augusztus elején adott hangot hasonló félelmeinek Mark Zuckerberg is. A Facebook alapító-vezérigazgatója a cég alkalmazottaihoz címzett üzenetében azt pedzegette, a TikTok amerikai betiltásának világszerte nagyon rossz következményei lehetnek hosszabb távon. Zuckerberg ugyanakkor azt a véleményét sem rejtette véka alá, hogy jogosan merülnek fel nemzetbiztonsági kérdések egy olyan alkalmazással kapcsolatban, amely sok ember adatait ismeri és tárolja.

Pont ezért félhet a Facebook

Ez pedig azt is megmagyarázza, miért is tartanak hasonló intézkedésektől a Facebooknál: hiszen éppen a Zuckerberg által felépített, a Facebook mellett az Instagram képmegosztót, valamint a Messenger és a WhatsApp üzenetküldőket is magában foglaló birodalom közismert arról, hogy a felhasználók tevékenységének naplózása és preferenciáik aprólékos elemzése útján jut hozzá rengeteg adathoz az emberekről. Ezért használhatják a hirdetők viszonylag pontosan célzott reklámozásra.

A Facebook a legjobb szándékú kormányok érdeklődését is jogosan kelti fel, hiszen az elmúlt évek során több alkalommal is kiderült már, hogy az emberek adatainak finoman szólva sem a legjobb gazdája. Szintén a jobb szándékú kormányokban kelthet aggodalmat, hogy a Facebook gyakran lassan vagy késve reagál a különféle pártok, szervezetek manipulatív kampányaira – ami azért óriási gond, mert a Facebook-birodalom szolgáltatásain át ma már a legtöbb országban az internetezők zömét el lehet érni.

[Jót nevethetnek most a Facebooknál a Gazdasági Versenyhivatal büntetésén]

Annak sem mindenhol örülnek, hogy a Facebook a helyi hirdetési piac pénzeinek zömét külföldre szivattyúzza ki, ráadásul megesik, hogy ezen pénzek adózása sem igazán úgy alakul, ahogy azt helyben jónak látnák.

Ezért aztán sehol nem az Angry Birds vagy a Lego Star Wars újabb epizódjainak betiltásán gondolkodnak majd az ország vezetői, igen jó eséllyel jut elsők között eszébe a Facebook.

A kevésbé jó szándékú kormányzatok azért gondolkodhatnak el, hogy az amerikaiak TikTok-ultimátumának mintájára követelőzni kezdenek különszabályokért a Facebooknál, mert például így akarják elhallgattatni vagy politikai ellenlábasaikat, vagy akár a szabad sajtót, amely a Facebook segítségével milliókhoz juttathatja el kormánykritikus, például korrupciós ügyeket feltáró vagy agyonhallgatott problémákról beszámoló anyagait. Az ilyen követelőzés (nem teljesítésének) vége pedig könnyen lehet eredménye a Facebook elérhetetlenné tétele.

Előfordulhat, hogy a Facebook vezetői végül saját ötletüktől ijedtek most meg. Sajtóértesülés szerint Mark Zuckerberg tavaly washingtoni látogatásai nem szimpla kirándulások voltak, és a nyilvános szereplésein sem véletlenül hozta szóba a TikTokot. A The Wall Street Journal úgy tudja, az USA döntéshozóiban a Facebook-vezér hatására merült fel a kínai hátterű videomegosztó megregulázása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Sport hvg.hu 2021. június. 15. 17:54

Magyarország - Portugália: 0–0 (ÉLŐ)

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A mieink Portugália ellen lépnek pályára a Puskás Arénában.