Tech hvg.hu 2020. augusztus. 11. 15:03

Még mindig floppy-lemezekkel frissítik a Boeing 747-eseket, 8 darab kell 28 naponta

A floppy-lemezek nem csak régiek, de biztonságosak is. Ezért sem véletlen, hogy a Boeing ilyen adathordozók segítségével frissíti néhány régi utasszállítójának fedélzeti szoftverét.

Az 1988-ban bemutatott Boeing 747-400-asok igen biztonságos repülőknek számítanak, azt azonban már jóval kevesebben tudhatják róluk, hogy a géptípus szoftverrendszerét nem USB-kulcson vagy felhőn át, hanem floppy-lemezek segítségével frissítik. Minderre a Pen Test Partners kiberbiztonsági cég hívta fel a figyelmet.

A társaság szakemberei nemrég közelről is megvizsgálhatták az egyik ilyen repülő pilótafülkéjét, amire azt követően nyílt lehetőségük, hogy a British Airways a típus összes járatát nyugdíjazta. Erre azért került sor, mert a koronavírus-járvány a brit céget is megtépázta, aminek következményeként több útvonalat is felfüggesztettek. Más légitársaságoknál azonban továbbra is használatban marad a típus.

A floppy-lemezes frissítés önmagában nem meglepő, és nem is egyedi megoldás: a Pen Test szerint sok társaság használja, mivel biztonságosnak számító eljárásról van szó.

A kutatók szerint a floppy-lemezeket egy, a pilótafülkében elhelyezett meghajtón át lehet behelyezni, majd pedig nekilátni az új szoftververzióra való frissítésnek. Ezt ráadásul igen gyakran, havonta kell elvégezni. A munkát egy mérnök végzi, aki a lemezekről egyenként betölti a frissítéshez szükséges fájlokat. A Pen Test szerint van olyan társaság, amely a repülő útvonalakkal kapcsolatos adatbázisát is floppykról frissíti. Ez kicsit hosszabb időt vesz igénybe, főleg mert több lemezt kell használni:

nyolcat rak be a mérnök, mire a munka végére ér.

A Pen Test videót is készített a pilótafülkében tett felfedezéséről, amelyet az egyik leghíresebb kiberbiztonsági konferencián, az ezúttal online megrendezett Def Con konferencián mutattak be a résztvevőknek.

Egyébként nem csak a repülőknél gyakori a floppy-lemez használata: az amerikai hadsereg éveken át használta a ma már idejét múltnak számító adathordozókat, mivel azok még mindig sokkal biztonságosabbak, mint a napjainkban kapható eszközök.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.