Tech hvg.hu 2020. július. 13. 08:03

Megvan az eddigi legnagyobb koronavírus-kutatás eredménye: ki halhat bele nagyobb eséllyel?

Nem csak az idősebbekre jelenthet halálos veszélyt a koronavírus – derül ki abból a kutatásból, amelyet több mint 17 millió brit állampolgár adatai alapján végeztek orvosok.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Egy minden korábbinál nagyobb mintájú vizsgálat során arra keresték a válaszokat brit kutatók, hogy melyek azok a tényezők, amelyek növelik annak valószínűségét, hogy a koronavírussal fertőzött személy belehal a betegségbe.

Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból szemez az MIT Technology Review, amely szerint e tényezők közé nem csak az életkort sorolhatjuk: számít az is, hogy a fertőzött férfi vagy női páciens-e, hogy milyen a bőrszíne, vagyoni helyzete (hogy hozzájut-e a nélkülözhetetlen kezelésekhez), és persze az is, van-e valamilyen alapbetegsége. Ez utóbbiak közé tartozik a cukorbetegség, az átlagosnál súlyosabb asztma, de még a komolyabb elhízás is.

A vizsgálatot több mint 17 millió brit felnőtt adatait felhasználva végezték. Közülük 10 926 páciensről bizonyosodott be, hogy koronavírus vagy szövődményei miatt hunyt el. A tudósok az ország egészségügyi nyilvántartásából kapott információk alapján dolgoztak, melyhez saját platformjukat, az OpenSAFELY nevű rendszert is felhasználták. (A szoftver a betegek neveit nem látta.)

A tudósok azt találták, hogy a 80 évnél idősebb fertőzöttek sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a 40 éves betegek. Az adatokból az is kiderült, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel halnak meg a koronavírustól, mint a nők: a szigetország összes halálesetét nézve 60 százalék volt a kórban elhunyt férfiak aránya.

A tanulmány megerősítette azt is, hogy a fekete és dél-ázsiaiak, valamint a többi etnikai kisebbségi csoportba tartozó személyek nagyobb valószínűséggel haltak meg a koronavírus miatt, mint a fehér páciensek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról