Tech Gécs Dániel 2020. július. 11. 08:03

Falcon City: Humoros nyomozós játékot készítettek magyar programozók, kipróbáltuk

Gécs Dániel
Szerzőnk Gécs Dániel

A Falcon City egy nyomozással teli, mégis könnyed point-and-click videojáték, melynek nyitójelenetében a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) neve is felvillan. De nem csak ezek miatt érdekes a magyar fejlesztők pár euróért vihető szoftvere.

Egy mára kissé elfeledett műfaj, a point-and-click kategóriájában jelentetett meg új videojátékot a Likely Games, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) egykori diákjai, Illés Dániel és Marosi Kitti. Az ilyen játékszoftvereket kizárólag egérrel lehet irányítani, így mindennél nagyobb szerep hárul a felhasználóval interakcióba lépő karakterekre és a környezetre, ahonnan információk nyerhetők ki.

A már széles körben elérhető Falcon City (amely nem mellesleg diplomaötletként kezdte életét) is ezt a két szabályt követve készült el, de a nyomozós alkotásnak nem csak ezek miatt sikerült jó értékeléseket begyűjtenie a Steamen. A nyilvános visszajelzések alapján többen a játék rajzfilmszerű grafikáját dicsérik, mások a fejtörőket igyekeznek kiemelni, egyesek pedig a cinikus, de egyedi főhőst tartják a program erősségének.

Az értékelőknek mind igazuk van, a játék több szempontból is kiemelkedő lett.

A sztori

A szoftver egy bűnözőkkel teli városba, Falcon Citybe kalauzolja a játékost, pontosabban Kurt Trackert, a kliséket nagyon utáló, rezignált hangú rendőrnyulat. Feladatunk a különféle nyomok felkutatása, majd azok – jó detektív módjára – megoldatlan ügyekhez kapcsolása. De akkor is jól szórakozhatunk, ha a történetnek helyet adó sikátorokban, és az őrsön csak úgy kattintgatni kezdünk. Tracker ugyanis minden, a pályán felbukkanó elemekre sajátos módon reagál, a szövegek pedig kellően viccesek, szatirikusak – egy részen például a műanyagszemétben úszó társadalomról hallhatunk kritikát.

A rendőrségi állomány többi tagja is elég érdekes: ezeket Trackerhez hasonlóan szintén állatok testesítik meg, és természetesen mindegyiknek más személyisége van – detektívünknek pedig mindről markáns véleménye van, amit a célszemély füle hallatára sem szégyell megosztani. Az egyes karakterekkel való párbeszéd során nekünk kell kiválasztani, hogy mit kérdezzünk, vagy azt, hogyan szólítsuk meg a másikat. (A beszélgetések angol nyelvűek, de a beállítások közt magyar felirat is található.)

A játékmenet

Tracker oldalra, előre és hátra is tud mozogni, és minden, a polcról, vagy a földről le- illetve felvett tárgyat véleményez. A már említett fejtörők közt néhány bonyolult fajta is található: ezeket nem lehet néhány kattintással, a felkínált elemek sorrendbe állításával megoldani; rá kell jöjjünk, hogyan mozdítható az egyik elem, amellyel majd hozzáférhetünk egy másikhoz. E munka során fontos kritérium, hogy elemezzük a bűncselekmények helyszínét, és olyan nyomok után kutassunk, melyek kitűnnek a többi közül. (Egy sikátorban a korlátról lelógó női retikül például tipikusan ilyen, de ahhoz, hogy leemeljük, a puszta kezünk nem elég.)

A játék egyik jelentős pozitívuma, hogy a készítők rajzfilmszerű grafikát használtak, melynek elemeit kézzel alkották. A közeg ennek hála sokszor noir stílusúvá válik, amellyel elsősorban a hollywoodi bűnügyi drámákban és krimikben találkozhatnak a filmkedvelők. A nyomozás és úgy általában a mászkálás közben hallható zenék szintén egyediek, és nagyszerűen illeszkednek Falcon City kalandos világába.

A történet egyébként nagyjából öt óra alatt teljesíthető, de ez persze erősen függ attól, ki mennyire gyorsan oldja meg az egyes pályák rejtvényeit, és közben milyen döntéseket hoz. Ez utóbbiakat pedig célszerűen gondosan megválogatni, mert hatással vannak a cselekmény végkifejletére. Ehhez köthető a szoftver egy másik érdekessége is:

a játékot többféle befejezéssel is végig lehet vinni.

Verdikt

A Falcon City egy abszolút érdekfeszítő point-and-click videojáték, amit több okból is kipróbálásra érdemesnek találtunk. A grafika és a világ, amelyben játszódik, több mint remek lett, a karakterek szerethetők, és kellően humorosak. A játéknak nincs óriási gépigénye (egy alap, 1,5 GHz-es processzorú, 2 GB memóriával rendelkező számítógépen is elfut), ráadásul támogatja a már nyugdíjas éveit töltő Windows 7-et. Az ára szintén baráti: a debütálás miatt jelenleg 8,19 euróba, nagyjából 2900 forintba kerül.

A kizárólag PC-kre beszerezhető programot 10-ből 8 pontra értékeltük.

Többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés