Tech hvg.hu 2020. június. 12. 20:03

Mutatjuk közelről: ilyenné vált egy fiatal koronavírus-beteg tüdeje

Kettős tüdőátültetést kellett végrehajtani azon a húszas éveiben járó amerikai nőn, akinek szervezetét megtámadta a koronavírus. Az eljárásról és a kiemelt szervről képeket közölt a chicagói Northwestern Memorial kórház. Figyelem: a cikkben felkavaró kép látható!

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Olyannyira tönkretette a koronavírus-fertőzés egy fiatal amerikai nő tüdejét, hogy az orvosoknak csak kettős tüdőátültetéssel sikerült megmenteniük az életét. A bonyolult eljárást 10 óra alatt végezték el a chicagói Northwestern Memorial kórház orvosai.

A nő már hat hete volt lélegeztetőgépen, mielőtt az operácót elvégezték rajta.

A műtétet azt követően hajtották végre, hogy a nő szervezetéből eltűnt a vírus, a szervátütletést máskülönben nem is lehetett volna elvégezni. A beteg kezelését végző orvosok szerint a nő volt az egyik legsúlyosabb Covid-19-fertőzött az egész kórházban.

Az operációkor eltávolított tüdő állapota még az eljárást végző orvosokat is meglepte. A kivett szervről egyébként fotót közöltek:

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról