Tech Gécs Dániel 2020. június. 06. 17:00

Új, olcsó fülhallgatómárka érkezett Magyarországra, két újdonságát is kipróbáltuk

Gécs Dániel
Szerzőnk Gécs Dániel

Olcsó és minőségi – ezzel a két hívószóval próbálja a fogyasztók érdeklődését felkelteni NiceBoy, amely most a fülhallgatók piacán is intenzív terjeszkedésbe kezdett. A cseh gyártó Magyarországon is beszerezhető újdonságait két másik márka termékéhez hasonlítva teszteltük.

A magyar fogyasztóknál is egyre gyakrabban jelentkező igény, hogy az új telefon mellé csomagolt fülest mielőbb vezeték nélküli termékre váltsák. Ezt az Apple AirPods nevű kütyüje mutatja igazán jól: a pálcikaszerű, teljesen madzagmentes újdonság sok gyártónak adott ötletet egy hasonló eszköz elkészítéséhez, az eredetinél akár tízezrekkel olcsóbb, hangzásvilágban pedig nagyon is szerethető változatban.

Ugyanezek a hívószavak jellemzik a Magyarországra legújabb fejlesztéseivel csak most belépett NiceBoyt, amely három “gyermekével” igyekszik szélesíteni a true wireless (TWS) kategóriát – ráadásul vízálló kivitelben. A cseh cég kapszulaméretű készülékei közül kettőt egy Xiaomi- és a már említett (második generációs) Apple-gyártmányhoz hasonlítva teszteltünk, több mint két héten át, az utóbbi napokban már tömegközlekedéssel egybekötve.

Külső, első használat

A termékek átlagosnak mondható dobozban érkeztek, és a csomagolás terén sem találtunk szokatlan grafikai elemeket.

A fülesek korrekt anyagminőséggel rendelkeznek. Külön kiemelendő a készülékek töltőként is funkcionáló tárolóegysége, amely puhább bevonatot kapott. Az anyagválasztás egyedül a tok zsebre helyezésének nem kedvez, ugyanis a legtöbb esetben csak kissé nehézkesen tudtuk elpakolni. Ezzel szemben az AirPods és a Xiaomi True Wireless Earphone nevű készüléke fényesebb, csúszósabb (ugyanakkor sérülékenyebb) házban “lakik”, amely valamennyire megkönnyíti az elhelyezésüket.

Hive Pods 2

A NiceBoy-féle tokok egyébként normál méretűek, egyszerű műanyagból készültek, a kapszulák pedig ugyanúgy mágnes révén pattannak a helyükre, mint a konkurenciánál. A megoldás erősségét a legdrágább Pods 2-nél több mint megfelelőnek találtuk, a kereken kétezer forinttal kevesebbe kerülő Dropsnál viszont erősebb rázásnál már kiestek a fülesek. A jelenséget a Xiaomi termékénél is tapasztaltuk, míg az AirPods simán kibírta. A tok ki-, illetve becsukására használt zsanér is ennél tűnt igazán feszesnek, a másik háromnál inkább csak tartotta a fedlapot.

Hive Drops

A NiceBoy Pods 2-t kifejezetten jó érzés a fülbe rakni, azonban a Dropsnál kisebb ügyeskedés árán sikerült csak megtalálni azt a pontot, ahonnan nem mozdul el. A gyártó különféle harangokat (ez a fülbe dugható gumi) is biztosít újdonságaihoz, hogy erőlködés nélkül is rögzíteni lehessen őket. Azonban ezt is inkább a drágább Pods 2-nél találtuk hasznosnak.

A kütyük mindegyikére igaz, hogy aránylag könnyűek, és hosszabb ideig tartó használat után sem válnak kényelmetlenné. Pluszként értékeltük azt is, hogy a fülhöz való igazodásuk miatt mindvégig érezni, hogy odabent vannak, míg egy AirPods esetében ez már kevésbé igaz. (Mindez persze erősen szubjektív, hiszen feltételezhető, hogy valaki éppen ezt kedveli benne.) A Xiaomi szintén pálcás megoldásával is küzdenünk kellett, hogy a fülünkben maradjon.

Hangok, üzemidő, beszélgetés

Egy fülhallgató vásárlása előtt a legtöbben olyan kérdésekre igyekeznek választ kapni, hogy hogyan szól a termék, kínál-e elég basszust, lehet-e benne mozogni, és a nyílt utcán is beszélni. A NiceBoy termékei a legtöbb ilyen kihívással ugyan képesek megbirkózni, de azt nem mondanánk, hogy maradéktalanul. A kipróbált fülesek közül hangzás terén egyértelműen a Drops teljesített a leggyengébben. Érzésre olyan volt, mintha sokkal magasabb tartományban írták volna a zenét. Ezzel ellentétben a Hive Pods 2-vel lényegesen jobb minőséget tapasztaltunk, a basszusok is sokkal jobban kijöttek. A Xiaomi szintúgy ebbe a kategóriába illik. A tömegközlekedéskor viszont ezek is gyenge hangerőjűnek bizonyultak.

Xiaomi Mi True Wireless Earphones

A telefonálás megint más helyzet, ott ugyanis éppen a Drops bizonyult értékelhetőbbnek, míg a Pods esetében kissé barlangszerű volt a beszéd. A Xiaomi ennél is gyengébben teljesített: öt hívásból kettő hirtelen megszakadt, ami egy fontosabb megbeszéléskor több mint zavaró lehet.

Ami az üzemidőt illeti, nos, ott aztán végképp eltérő tapasztalatokat szereztünk. A NiceBoy-féle Drops 50 százalékos hangerő mellett és a gyártó ígérete szerint nagyjából 3 óráig nyúzható, a Pods 2 ennek a dupláját hozza. A Xiaomi 4 órát, az Apple 5-öt ír a hivatalos weboldalán. E paraméterek persze önmagukban értendők, ami azt jelenti, hogy a termékeket a tokjukba helyezve újból energiához juttathatjuk. A rátöltéssel pedig értelemszerűen az üzemidő is kitolható: a Drops esetében akár 12 órára elegendő időt nyerhetünk így, a Pods 2-nél 35-öt, a Xiaominál 10-et, az Apple termékénél pedig 24-et. Ha mindenképpen versenyeztetnünk kellene, úgy az AirPodsot és a Pods 2-t tennénk a dobogó első helyére, a Xiaomié lenne a második, a Dropsé pedig a harmadik – legalábbis akkumulátor terén.

Hive Pods 2

Extrák

A NiceBoy három újdonsága és a Xiaomi készüléke vízálló (de erről később), ezen kívül érintésérzékeny felülettel is rendelkeznek. Az Apple-féle AirPods sem előbbivel, sem utóbbival nem büszkélkedhet, így a számváltásokat a legtöbb esetben egy iPhone-on, vagy a gyártó Watch okosóráján végezhetjük el. A három versenyző esetében a fülesbe épített érintőpanel ezt is tudja. A lejátszás, illetve szüneteltetésnél is éles különbségek mutatkoznak: míg a Xiaomi és az Apple termékénél ez akkor is működik, amikor ki- illetve beteszik a fülbe az eszközt, a NiceBoyé csak gombnyomásra teszik meg.

Hive Pods 2

A vízállóságról általánosságban azt érdemes tudni, hogy a drágább Pods 2-t IPX5 védettséggel látták el, a Dropsot és a Xiaomiét pedig az eggyel gyengébb, IPX4 minősítéssel. A kettő közti különbség markáns: az ötös védelem (elviekben) a nagyobb vízfolyamot is kibírja, a négyes viszont csak a ráfröcskölést. A NiceBoy ezzel szemben igen bátran fogalmaz: az IPX4 kapcsán azt írják, hogy a “felhasználók a fülhallgatókat esőben vagy futás közben is használhatják”, az IPX5-ről pedig azt, hogy ez a vízálló kivitel a “szélsőséges időjárási körülmények között is biztosítja a működést”. Ez utóbbiakat csak borongós, minimális esőcseppel jelentkező időben volt alkalmunk tesztelni, ám a fülesek, a Xiaomiéval együtt, ekkor is rendben működtek.

Verdikt

A NiceBoy termékei értelemszerűen nem a vájtfülű, mindenféle extrát elváró zenekedvelőknek ajánlott, ők ugyanis biztosan csalódnánk, ha kedvenc dallamaikat ilyen termékeken hallgatnánk. A kedvező árazás, a tetszetős dizájn, az általánosságban jó üzemidő és a könnyű párosítás ahhoz viszont elég lehet, hogy a kevesebbel beérő fogyasztókat megnyerjék vele. Főleg, hogy túl sokat nem is kérnek értük: a Hive Pods 2-t 16 990 forintért, a Dropsot 14 990-ért, a Podsie-t pedig 11 990 forintért lehet kapni. A Xiaomi terméke értékesítőtől függően 18-21 ezer forintot kóstál, míg az AirPodsot közel 50 ezer forintért lehet hazavinni.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés