Tech Gécs Dániel 2020. június. 02. 07:33

Köszi az eddigi munkád, holnaptól inkább egy program csinálja – újságírókat küld el a Microsoft

Gécs Dániel
Szerzőnk Gécs Dániel

A mesterséges intelligencia egyik lehetséges alkalmazási területe, hogy az emberi munkaerőt kiváltva végezzen bizonyos feladatokat. A Microsoft most tartalommenedzseri részlegén cserél hús-vér munkatársakat gépre, szoftverre.

Az elbocsátások a Microsoft két éve indult tartalomkészítő, illetve hírgyűjtői részlegét, a Microsoft Hírek (News) és az MSN.com oldalakat érintik. Hogy pontosan hány emberről van szó, az nem világos, de a Business Insider 50 amerikai munkavállalót említ, a The Guardian pedig 27 brit emberről ír, 70-80 fő körül tehát biztosan van a leépítés mértéke.

Az érintett újságírók és szerkesztők felelősége volt, hogy az MSN.com oldalon megjelenő hírek elég érdekesek legyenek az olvasók számára. Ezt a munkát veszi át rövidesen a gép, pontosabban a mesterséges intelligencia, amely a Microsoft szerint mára elég okos ahhoz, hogy egy híroldal szerkesztését rá lehessen bízni. A redmondiak közölték azt is, hogy a leépítésnek nem a világszerte súlyos gazdasági problémákat okozó koronavírus-járványhoz van köze.

A gépek emberi munkaerőre jelentett fenyegetése régóta ismert. Egy nem kispályás szakértő jóslata szerint a mesterséges intelligencia "jobban átalakítja majd a világot, mint bármi az emberiség történetében", és 10-ből 4 ember elveszti a munkáját 15 éven belül. Az érző munkatársak fáradhatatlan szoftverekre való cseréje Magyarországon sem elképzelhetetlen, mivel itt is több ezer olyan munkahely van, ahol akár a jövő hónaptól gépek végezhetnék a munkát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés