Tech hvg.hu 2016. december. 01. 07:02

5000 órát tévézett a Google mesterséges intelligenciája, ez lett a vége

A Google DeepMind sokat tanult a tévézésből: minden eddiginél pontosabban, az embereknél majdnem négyszer jobban tud szájról olvasni.

A Google mesterséges intelligenciáját, a DeepMindot fejlesztő csapat, valamint az Oxfordi Egyetem kutatói a világ eddigi legpontosabb szájról olvasó programját hozták létre – számolt be róla a The Verge. A tudósok több ezer órányi BBC-felvételt nézettek végig a géppel, ami ezután képes volt 46,8 százalékos pontossággal elmondani, miről beszélnek a videókban. Hogy ez mekkora eredmény, azt jól mutatja, hogy ugyanezen a teszten a profi szájról olvasók csupán 12,4 százalékos pontosságot tudtak elérni.

Az Oxfordi Egyetem szakemberei nemrég már bemutattak egy szájról olvasó mesterséges intelligenciát, a LipNetet, ami 93,4 százalékos pontossággal dolgozott az emberek 52,3 százalékos pontosságával ellentétben. Annál a tesztnél azonban csak speciálisan rögzített felvételeket „láthatott” a gép, ahol sablonos mondatokat használtak az alanyok. Ehhez képest a DeepMind a BBC politikai műsorait nézte. Ezek a videók 118 ezer különböző mondatot és 17 500 szót tartalmaztak. Ehhez képest a LipNetnek a levetített felvételeken „csak” 51 különböző szót kellett felismernie.

A DeepMind kutatói szerint a fejlesztés számos területen alkalmazható, nagy segítséget jelenthet például a hallássérült embereknek a beszéd megértésében, a jövőben pedig elég lenne csak a kamerába artikulálni a parancsokat, a digitális asszisztens úgy is megértené.

Kérdés persze, hogy mi mindenre használható még ezen kívül a szájról olvasás. Sokak félelme, hogy ezzel egy újabb lehetőség nyílik az emberek megfigyelésére, a The Verge szerint azonban még mindig nagy különbség van egy HD-felbontású felvétel, és egy térfigyelő kamera képe között.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.