Révész Sándor
Szerzőnk

Révész Sándor

hvg360 Révész Sándor

A modernizmustól a pornón és a vadászaton át Bambiig – 75 éve halt meg Felix Salten

Félix Salten (1869-1945), a 20. század közép-európai irodalmának egyik legsokoldalúbb alkotója éppen hazatérhetett volna Bécsbe a svájci emigrációból, amikor 1945. október 8-án, hetvenöt évvel ezelőtt Zürichben meghalt. Sokaknak csak Walt Disney infantilizált Bambija jut róla az eszébe, pedig az ő Bambija egészen más, felnőtt és emberi drámákat jelképező Bambi, és csak egyik eleme egy gazdag életműnek, amelyben az esszétől a politikai publicisztikán át a pornóregényig szinte minden írásos műfaj jelen volt.

hvg360 Révész Sándor

A kőkorszak örök: 60 éve rajzolja karikatúránkat Frédi és Béni

Generációk óta velünk él a Flintstone család, amely a legendás Hanna–Barbera-páros sok más legendás rajzfilmje közül az első volt, amely eredendően felnőtteknek készült, így minden más rajzfilmet is megelőzve először került főműsoridőben a tévébe. A sorozat nálunk azért is különleges, mert a magyar szöveggel és szinkronnal talán jobb is, mint az eredeti.

hvg360 Révész Sándor

Az élet, amelybe bele kellett halni – Cs. Gyímesi Éva emlékezete

Szeptember 11-én lenne 75 éves az européer erdélyi magyar értelmiség szellemi vezéregyénisége, ha kilenc évvel ezelőtt nem döntött volna úgy, hogy nem lesz annyi. Korszakalkotó irodalomelméleti művek szerzője, a kolozsvári egyetem karizmatikus tanára, a magyar irodalmi tanszék vezetője, a Securitate kitüntetett célszemélye, magyar és román nacionalisták, antidemokraták és illiberálisok legkövetkezetesebb ellenfele. Hithű keresztény. Boldogtalan magánember.

hvg360 Révész Sándor

Tanára volt a magyar labdarúgásnak, de külföldön nevezték el Futballkirálynak

75 éve hunyt el minden idők egyik legjobb európai középcsatára. Schaffer Alfréd ma már elképzelhetetlen mennyiségben termelte a gólokat. A két világháború között játékosként és edzőként hat országban nyert bajnokságokat, kupákat, gólkirályságot. Nevéhez kötődik az MTK két aranykora, de ő vitte csúcsra az AS Romát is. A Bayern München vezetőedzőjeként halt meg 52 éves korában 1945. augusztus 28-án.

hvg360 Révész Sándor

Kalapvásárlás közben lett hős forradalmár Lebstück Mária, aztán mosónőként végezte

190 éve született az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leghősiesebb hősnője. Horvát leány volt, magyarul hőstettei idején egyáltalán nem tudott. Családja Jellasics bán és a császár bizalmas híveiből állt. Ezek a kapcsolatok mentették meg a börtöntől és a horvátok haragjától. Az élete bőségben kezdődött, nyomorban végződött.