Révész Sándor
Szerzőnk

Révész Sándor

hvg360 Révész Sándor

Révész: A pestisesek karácsonya

Gondolatok szabadságról, hitről, Krisztusról és a klasszikus zenéről. Van-e karácsony, amely összefog, és mit gondoljunk arról az állami hivatalnokról, aki kirekeszt, de végül maga szorul ki a keresztényeket és nem keresztényeket összefogó karácsonyból.

hvg360 Révész Sándor

"A sast sem lehet kötelezni, hogy úgy éljen, ahogy a varjú" - 130 éve ölték meg Ülő Bikát

Észak-Amerika leghíresebb indián vezetője volt az 1890-ben 59 éves Ülő Bika, törzsfőnök, hadvezér, sámán, festő, költő, showman. Nevéhez kötődik az indiánok legnagyobb harci sikere, a Little Bighorn-i csata. Halála után és nyomán zajlott le a legszörnyűbb indiánirtás a Sérült térd-pataknál (Wounded Knee Massacre). Aligha lett volna annyira híres, ha nem áll be Buffalo Bill show-műsorába lovas kunsztokkal szórakoztatni a sápadtarcúakat.

hvg360 Révész Sándor

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

Százhúsz évvel ezelőtt alakult meg Magyarország legsikeresebb és legnépszerűbb labdarúgó-egyesülete, amely a Ferencváros német nevéből, a Franzstadtból a Fradi becenevet kapta. A valaha színvonalas magyar bajnokságból (31) és magyar kupából (23) ez a csapat nyerte a legtöbbet, nemzetközi szinten is ez volt a legeredményesebb. Volt idő, amikor Európa legjobb egyesületei között tartották számon, s már a múlt század elején is többször akkora szurkolótábor támogatta, mint manapság. Volt futtatott és elnyomott csapat, volt fönt és lent.

hvg360 Révész Sándor

Révész Sándor: Ki velünk!

Az EU önvédelmi képességének a minimumát sem teljesíti azzal, hogy csak teljes egyetértéssel lehet kidobni tagokat a szövetségből. Pedig szerzőnk szerint, még a magyar állampolgároknak is jobb lenne, ha az országot a jelenlegi vezetésével kipenderítenék az unióból. Vélemény.

hvg360 Révész Sándor

400 évvel ezelőtt, az óceánon írták le az amerikai demokrácia alapértékeit

Az Egyesült Államok politikailag a Mayflower (Galagonyavirág) nevű hajón született meg négyszáz évvel ezelőtt, mielőtt a törékeny és óceánjárásra voltaképp alkalmatlan hajóról puritán szülei az „Új Izrael”, az „Új Ígéret Földje” területére léptek volna. A zarándokok borzalmas dolgokat éltek meg addig, és nem kevésbé borzalmasak vártak rájuk a parton. Jelentős részük pár hónappal később már nem is élt.

hvg360 Révész Sándor

Tejfeles pohárral és konzervvel varázsolt elektronokat - 125 éve született Öveges József

A XX. század alighanem legnagyobb hatású, páratlanul szuggesztív, karizmatikus tanára nyugdíjas korában érte el az akkor induló televízión keresztül tanítványként – a népet magát. Olyan szenvedéllyel tanított, hogy muszáj volt együtt lelkesedni vele. A tévénézők többségének fogalma sem volt róla, hogy egy aszkéta szerzetest lát. Sugárzott belőle az életöröm. Tán nem is volt nála életvidámabb, elevenebb pap az országban.