Parászka Boróka
Szerzőnk

Parászka Boróka

HVG Hetilap Parászka Boróka

Felborult papírforma

A szélsőjobb nagyot nyert a hét végi romániai választáson, ahol a koronavírus-járvány kezelése döntötte el a kampányt. Az RMDSZ bejutott a parlamentbe, de nehéz négyéves ciklus elé néz.

hvg360 Parászka Boróka

Parászka Boróka: Ki lehet-e lépni a Vidnyánszky-mókuskerékből?

Amit az SZFE körüli harcban látunk, az nem "értékvita" vagy "identitásküzdelem", és nem a nemzetiek és nemzetellenesek harca, írja szerzőnk. Szerinte éppen ettől a szimbolikus nyelvtől kellene szabadulni, éppen a rendszer szimbolikus játszmáit nem szabad újrajátszani. Voltak, akiknek ezt a csapdát az SZFE-demonstrációkon sem sikerült elkerülniük.

HVG Hetilap Parászka Boróka

Erdélyi túlélőrecept

Ha elkezd nekünk itt kürtőskalácsot sütni, és mindenhova székelykapukat rakat, esküszünk, a polgármesteri hivatal erkélyére kötjük fel! – ez a rémült üzenet a marosvásárhelyi önkormányzati választás véghajrájában Soós Zoltán polgármesterjelölt Facebook-falán jelent meg. Több ezer hozzászólás érkezett – magyaroktól, románoktól vegyesen. Mindenki tudta, hogy egy korszak zárul le, csak az volt kérdéses, milyen korszak kezdődik. „Visszatér-e Marosvásárhely?” – jelent meg itt is, ott is a Horthy-idők retorikáját, az Erdély visszatérését idéző kérdés a magyar sajtóban. A költői (?) túlzás mögött sok évtizednyi valós vagy vélt sérelem, frusztráció gyűlt fel.

hvg360 Parászka Boróka

Erdoganék csendben eltüntetik a menekülteket, akikkel nemrég még Európát zsarolták

Miután a török-görög határon több ezer menekült túlesett rendőrségi gumibotozáson, gumilövedékes és könnygázas oszlatáson, Törökország a koronavírus-járvány leple alatt elszállítja őket – sokuk nem is tudja, hova. Egy iráni ismerős útját egy pontig sikerült követni, aztán megszakadt a kapcsolat. Ha visszaküldik hazájába, börtön vár rá.