Nagy Gábor
Szerzőnk

Nagy Gábor

hvg360 Nagy Gábor

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni

Az aktivitást látva évszázados részvételi rekord dőlhet meg az amerikai kongresszusi és elnökválasztáson. A nagy érdeklődés, a járvány miatti intézkedések, a példátlanul sok postai szavazat, valamint a szabályok dzsungele miatt elképzelhető, hogy november 3-án nem lesz végeredmény Donald Trump és Joe Biden párviadalának.

HVG Hetilap Nagy Gábor

Hangzavar

A négy éve nem várt vereségre ébredt demokraták nem merik elkiabálni az elnökjelöltjük, Joe Biden javára mutatkozó előnyt, míg a republikánusok elkezdtek félni attól, hogy a Fehér Ház mellett a szenátust is elveszíthetik, ha Donald Trump bukik.

HVG Hetilap Nagy Gábor

A lengyel recept

Akár a győzelmet eredményező különbséget is jelenthette a rendszerváltás utáni legszorosabb eredményt hozó lengyelországi elnökválasztáson júliusban, hogy a kormányzó jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) új ellenséget talált jelöltje, az újrázó Andrzej Duda kampánya számára. Öt éve a migránsok voltak a mumusok, ezúttal viszont a melegek. Ami a két csoportban közös, hogy egyiknek a képviselőiből sem lát túl sokat az a vidéki konzervatív szavazóbázis, amelyet sikeresen mozgósítottak az emlegetésükkel. A taktika már a tavalyi európai parlamenti és a lengyel parlamenti választáson is bejött, így a korábban mérsékelt hangot megütő Duda – akire a kormány rábízta a járvány miatti szociális mentőintézkedések bejelentését – a kampány finisére előhúzta a melegkártyát. Erre azért volt szükség, mert a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform (PO) lecserélte a közvélemény-kutatásokban a vert mezőnyben szereplő jelöltjét, és helyette Rafal Trzaskowskit, a népszerű varsói polgármestert állította. Ő pedig védelmet ígért Varsóban a melegközösségnek, és polgármesterként elsőként vett részt a főváros Pride-felvonulásán. Így az ő befeketítését szolgálta, hogy Duda a Szovjetunió által Lengyelországra erőltetett kommunizmussal állította párhuzamba az LMBT-ideológiát, és családvédelmi chartát hirdetett, amelyben kizárta a melegházasság legalizálását. Más kérdés, hogy ez utóbbit a magyarhoz hasonlóan a lengyel alkotmány sem engedi, a lengyelek többsége nem támogatja, és Trzaskowski is csak a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett állt ki. A PO jelöltje hiába nyert Varsóban és a nagyvárosokban, a keleti és déli országrészt s általában a vidéket, vele pedig a választást is elveszítette. 

hvg360 Nagy Gábor

Példátlan személyeskedésbe és káoszba fulladt Trump és Biden első tévévitája

Az USA és a világ döbbenten követte Donald Trump és Joe Biden szócsatáját, amelyen képtelen volt úrrá lenni az amerikai televíziózás egyik legkeményebb interjúkészítőjének tartott moderátor. A két elnökjelölt időnként verbális utcai harcosok módjára esett egymásnak, a nézők semmivel sem tudtak meg többet kettejük programjáról, hatalmas dózist kaptak viszont egy bizarr politikai valóságshow-ból, ami a következő heteket-hónapokat jellemzi majd.