Nagy Gábor
Szerzőnk

Nagy Gábor

HVG Hetilap Nagy Gábor

A lengyel recept

Akár a győzelmet eredményező különbséget is jelenthette a rendszerváltás utáni legszorosabb eredményt hozó lengyelországi elnökválasztáson júliusban, hogy a kormányzó jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) új ellenséget talált jelöltje, az újrázó Andrzej Duda kampánya számára. Öt éve a migránsok voltak a mumusok, ezúttal viszont a melegek. Ami a két csoportban közös, hogy egyiknek a képviselőiből sem lát túl sokat az a vidéki konzervatív szavazóbázis, amelyet sikeresen mozgósítottak az emlegetésükkel. A taktika már a tavalyi európai parlamenti és a lengyel parlamenti választáson is bejött, így a korábban mérsékelt hangot megütő Duda – akire a kormány rábízta a járvány miatti szociális mentőintézkedések bejelentését – a kampány finisére előhúzta a melegkártyát. Erre azért volt szükség, mert a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform (PO) lecserélte a közvélemény-kutatásokban a vert mezőnyben szereplő jelöltjét, és helyette Rafal Trzaskowskit, a népszerű varsói polgármestert állította. Ő pedig védelmet ígért Varsóban a melegközösségnek, és polgármesterként elsőként vett részt a főváros Pride-felvonulásán. Így az ő befeketítését szolgálta, hogy Duda a Szovjetunió által Lengyelországra erőltetett kommunizmussal állította párhuzamba az LMBT-ideológiát, és családvédelmi chartát hirdetett, amelyben kizárta a melegházasság legalizálását. Más kérdés, hogy ez utóbbit a magyarhoz hasonlóan a lengyel alkotmány sem engedi, a lengyelek többsége nem támogatja, és Trzaskowski is csak a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett állt ki. A PO jelöltje hiába nyert Varsóban és a nagyvárosokban, a keleti és déli országrészt s általában a vidéket, vele pedig a választást is elveszítette. 

hvg360 Nagy Gábor

Példátlan személyeskedésbe és káoszba fulladt Trump és Biden első tévévitája

Az USA és a világ döbbenten követte Donald Trump és Joe Biden szócsatáját, amelyen képtelen volt úrrá lenni az amerikai televíziózás egyik legkeményebb interjúkészítőjének tartott moderátor. A két elnökjelölt időnként verbális utcai harcosok módjára esett egymásnak, a nézők semmivel sem tudtak meg többet kettejük programjáról, hatalmas dózist kaptak viszont egy bizarr politikai valóságshow-ból, ami a következő heteket-hónapokat jellemzi majd.

HVG Hetilap Nagy Gábor

Harci kürtök

A liberális Ruth Bader Ginsburg halálával megürült legfelső bírósági hely betöltése példátlan politikai háborúhoz vezethet a republikánusok és a demokraták között. A két fél egymást vádolja piszkos manőverekkel, és csak egyvalamiben értenek egyet: a másik kezdte.

hvg360 Nagy Gábor

Trump ultimátummal késztette megadásra a TikTokot

Az Oracle felügyelete alatt az USA számára biztonságos kézbe kerülhet a kínai TikTok videomegosztó amerikai üzletága. Donald Trump elnöki rendelettel kényszeríti a lépésre a tizenévesek körében népszerű alkalmazásnak a Washington és Peking közötti kereskedelmi és technológiai háború kereszttüzébe került tulajdonosát, a kínai ByteDance céget, amely több platformján is hatékonyan alkalmazza a mesterséges intelligenciát.