Joó Hajnalka
Szerzőnk

Joó Hajnalka

hvg360 Joó Hajnalka

Hetek alatt lett milliárdos forgalmú lélegeztetőgép-szerviz egy nulláról induló cég

A lélegeztetőgépek beszerzéséhez hasonlóan hatalmas üzlet üzembe helyezni azokat. A Külügyminisztérium megrendelésén nem több tucat, hanem csak két vállalkozás osztozott, meglehetősen furcsán. Az eszközök beüzemeléséről szóló, a hvg360 birtokába jutott szerződésekből az is kiderült, hogy Szijjártó Péter tárcája nemcsak irracionális mennyiségű lélegeztetőgépet vett feleslegesen százmilliárdokért, hanem a beérkezettek közül szintén észszerűtlenül sokat bontatott fel, nézetett át és raktároztat közülük – további súlyos milliárdokért.

Itthon Joó Hajnalka

"Na, most lett tele a hócipőm az egésszel" – sok fogorvos kiakadt az újraírt szabályok miatt

Hétfőtől már nemcsak sürgősségi panaszokkal lehet felkeresni a fogorvosokat, hanem újra lehet fogat tömetni és gyökérkezelni is. Hiába járnak azonban ezek a koronavírus szempontjából magasabb fertőzésveszéllyel, a kedden korrigált eljárásrend szerint annak ellenére is csak a "gyanús" pácienseket kell leteszteltetni, hogy az ugyanúgy "szájban matató" fül-orr-gégészeknél minden vizsgálat előtt előírják ezt. Az alapellátók nagy részének ráadásul úgy kellene visszaállnia a régi üzemmódra, hogy továbbra sincs védőfelszerelése – sokan inkább nem is teszik meg, míg mások azt mondják, hogy ők a betegek érdekében akkor is felveszik a munkát.

Itthon Joó Hajnalka

"PCR-tesztet vizsgálat előtt? Ugyan!" – A magánrendelők többsége nem tartja magára kötelezőnek az új előírásokat

A hvg.hu által megkérdezett magánrendelők többsége nem kér PCR-tesztet azokhoz a vizsgálathoz, amihez az államiak igen. Pedig az erőforrás miniszter múlt heti utasítása a magánellátásra is érvényes szabályként írta azt elő. Van, ahol kifejezetten álhírnek gondolják, hogy kötelező lenne az előzetes teszt, van, ahol beérik a kikérdezéssel, és olyan is, ahol attól függ, hogy kérnek-e, hogy – ugyanazzal a panasszal – melyik szakorvoshoz megy az ember.

Itthon Joó Hajnalka

A háziorvosok a megbízhatatlan gyorstesztelés beszüntetését követelik

Megbízhatatlan, követhetetlen és feleslegesen köt le nagy számú egészségügyi dolgozót, mi az? A koronavírus-járvány legújabb találós kérdésére valószínűleg sok háziorvos és kutató tudja a választ: ez az ujjbegyvérből vett mintán alapuló gyorsteszt. A népegészségügyi központ ennek ellenére továbbra is ezzel küldi tesztelni a mentősöket. A háziorvosok szerint a járvány berobbanása előtt ideje át-, illetve visszaállni a komolyan vehető módszerre.