Hont András
Szerzőnk

Hont András

hvg360 Hont András

Hont András: Többség törvényt bont

A sznobok és a cinikusok vitája zajlik világszerte – ám a magyar közéletben és nyilvánosságban ez a jelenség teljes pompájában mutatja meg magát. Az álláspontok nem vitákban alakulnak ki, hanem társas fertőzéssel hitek terjednek, s formálódnak kollektív hiedelmekké. Vélemény.

HVG Hetilap Hont András

Többség törvényt bont

Nagy tömeg hömpölygött végig múlt pénteken Budapest belvárosán. „Micsoda felemelő élmény, hogy ennyien álltak ki az SZFE mellett” – posztolták még aznap sokan, hogy egy napra rá mély megvetéssel nyilatkozzanak az FTC–Újpest bajnoki mérkőzés közönségéről. A szurkolókat tudatlan tufákként emlegették, akik felelőtlen viselkedésükkel veszélyt hoznak a többiekre. A kormánymédia és közönsége pont ellenkező szemüvegen keresztül nézte a történéseket. Az egyik orbánum lelkendezve számolt be a meccs hangulatáról, a nagy érdeklődésről, holott másfél nappal korábban arról írt, hogy a „baloldali” tüntetés miatt „szuperterjesztő gócpont alakulhat ki”. Íme, a nagy magyar tudathasadás.

HVG Hetilap Hont András

Az eltűnt félidő nyomában

Több sztereotípia is megdőlt a hétvégi borsodi időközi választáson. Nem igaz, hogy az ellenzéki jelölt a korábbi antiszemita kijelentései miatt maradt alul, ahogy az sem, hogy a fideszes jelölt győzelme csak a falvakon múlt.

hvg360 Hont András

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?

Fehéroroszországról aktuálisan nem a szavazófülkék, hanem az utca és/vagy a nemzetközi diplomácia tárgyalótermei határoznak. Ez a tény pedig válasz mindazoknak, akik a minszki eseményekből a bárdolatlan populisták világméretű visszaszorulását olvassák ki. Vélemény.

hvg360 Hont András

Hont András: Safe új világ

A koronavírus-járványnál sokkal, de sokkal veszélyesebb, ha a szabad világ lemond arról a liberális minimumról, amelyre a világháború utáni működését alapozta. Az élet teljességére vonatkozó szakértelme senkinek sincs, kockázat nélküli élet pedig nem létezik. Evidenciákat hagytunk figyelmen kívül, és a tragédiák sora még csak ezután következik.