Dobszay János
Szerzőnk

Dobszay János

Itthon Dobszay János

Püspök lehet Balog Zoltán korábbi miniszter

Ahogy azt a HVG korábban előre megírta, pénteken hivatalosan is református püspök-jelölt lett Balog Zoltán, volt emberi erőforrások miniszter. Ennek érdekében korábban még a zsinati szabályokat is módosították. Olyan már volt, hogy püspökből miniszter lett, de fordítva – ahogy most Balog Zoltán pályája kinéz – nem akadt még példa a magyar történelemben.

hvg360 Dobszay János

Leleményes jogcímeken dőlt a pénz az egyházakhoz a járvány alatt

Miközben a veszélyhelyzet miatt a templomok is bezártak, az Orbán-kormány a szokásosnál is lelkesebben szórta a közpénzt az általa kiválasztott egyházaknak. Jutott az állami milliárdokból újabb templomfelújításokra és a lelkészek jövedelemkiegészítésére, valamint számos ingatlan tulajdonjogát is megkaphatták a járvány alatti törvénykezésnek köszönhetően.

hvg360 Dobszay János

A NER parlamentjében az ellenzékkel lassan már szóba sem állnak

Ciklusról ciklusra veszít jelentőségéből a parlament, amit a mostani, a félidős mérleg is jól illusztrál. Kevesebb interpelláció és módosító javaslat, egyre rövidülő viták és ritkuló parlamenti ülésnapok. Az országgyűlés így mára teljesen elvesztette a kormány ellenőrzésével kapcsolatos szerepét.

HVG Hetilap Dobszay János

Őrszem üzemmód

Magyarországot is eléri a vírus második hulláma, de Merkely Béla szerint ez nem nyáron lesz. A Semmelweis Egyetem rektora – akivel a HVG-Terasz sorozatban M. Kiss Csaba készített interjút (amely teljes terjedelmében a hvg 360-on érhető el) – azt is elmondta, Magyarország helyzeti előnye, hogy rendkívül alacsony a vírus jelenléte a közösségi térben. „Így még ha meg is borzong az ember, látva a Siófokon bulizó fiatalokat, mindössze tízezer az egyhez az esélye annak, hogy ilyen rendezvényen részt vesz egy szuperfertőző. Ám előbb-utóbb ez is bekövetkezik” – tette hozzá. Azt, hogy a járvány első hullámát viszonylag jól átvészelte Magyarország, a szakember azzal magyarázta, hogy „hamar jöttek a döntések, és lassabban engedtünk föl”. Ám szerinte nagyon nehéz lesz még egyszer rávenni az embereket ilyen magas fokú együttműködésre. Emiatt – és a gazdaság szempontjából is – azt tartaná üdvözítő megoldásnak, hogy „egy esetleges második hullám hatását folyamatos őrszem funkcióval csökkentsük”.