Sport hvg.hu 2021. január. 21. 18:55

Kézilabda-vb: magabiztos győzelem a brazilok ellen

A középdöntő első meccsén a magyar férfi kézilabda-válogatott hat góllal verte Brazília csapatát az egyiptomi világbajnokságon.

Az első középdöntős mérkőzésen, Brazília ellen Balogh Zsolt, Borbély Ádám, Győri Mátyás és Topic Petar maradt ki a magyarok 16-os keretből. A riválist Gulyás István szövetségi kapitány kellemetlen stílusú csapatnak nevezte, amelynek játékosai rúgnak, csípnek, harapnak.

Az első öt percben több labdát kaptak a magyar szélsők, mint a németek ellen összesen, és Hornyák be is talált, Sunaljko viszont a kapufát trafálta telibe. A másik oldalon a Barcelona sztárja, Langaro remekelt, két gyors góllal kezdett. Aztán a szélsők után a magyar átlövők is belelendültek, Szita, majd Máthé is eredményes volt, így újra a mieink álltak jobban. Sajnos nem sokáig, több elrontott magyar akció után a dél-amerikaiak fordítottak a 8. percben. Aztán sikerült többször is megtalálni beállóban Bánhidit, aki egymás után két gólt is szerzett, majd Hornyák szélsőbefutása is megzavarta a védekezést. Viszont ekkor a brazilok is keveset hibáztak, így fej fej mellett haladt a két együttes.

A Bánhidi kiállítása miatti emberhátrányból jól jöttek ki a magyarok, sikerült fordítani, Máthé előbb hetesből, majd akcióból is eredményes volt. A brazilok sérülés miatt elveszítették egyik fontos emberüket, Toledót. Nálunk Bánhidi és Máthé volt a motor továbbra is, így negyedóra után 10-8-ra vezetett a válogatott.

Sőt, melléjük felnőtt Mikler is, aki a brazilok szélső és távoli lövéseit is fogta. Közben a frissen beszálló Ancsin nagyszerű passzal hozta helyzetbe Bánhidit, így háromra nőtt az előny.

A 20. percben emberhátrányba kerültek a magyarok, Ancsin kapott két percet, és ez alatt kettőt lefaragott a különbségből az ellenfél. A megtorpanáson és a hatperces gólcsenden Bodó lendítette át a csapatot, nagy gólt szerzett, 12-10-re módosítva az állást. Ancsin újabb kiállítást kapott, de Bodó bombázott ismét, majd egy labdaszerzés után Rosta volt a befejező, így ismét megnyugtatóbb volt a helyzet. Mikler továbbra is megbabonázta az ellenfél lövőit, míg a magyarok átlövésből és beállóból is eredményesek voltak, így a szünetre 16-11-es előnyt épített fel Gulyás István együttese.

Második félidő

A második félidő elején is erősen védekezett a magyar válogatott, miközben Bánhidi és Szita elöl eredményes volt. A brazilok csak a 34. percben, közel tíz percnyi gólcsend után találtak be először. Lékai egy kemény betörés után növelte az előnyt, azután azonban kisebb hullámvölgybe kerültek a magyarok: miközben a támadásaikat eredménytelenül zárták, a brazilok három távolról elengedett lövésből született góllal lopakodtak közelebb. Magyar részről csak Lékai tudott újra megvillanni, miközben újabb brazil találat született. 20-17-nél időt is kért a magyar stáb, és Chema Rodriguez másodedző a harcosságot hiányolta.

Az időkérés nem hozott azonnal változást a csapat játékában, újabb lövések szálltak el úgy, hogy gól nem esett. Hamarosan azonban sikerült végre kivédekezni egy brazil akciót, majd a szépen kijátszott támadást Sunaljko lőtte be a szélről. Bánhidi szabálytalansága miatt kiállítás kapott, a brazilok pedig hetest lőhettek, de Székely bravúrt mutatott be. Az emberhátrányt sikerült kivédekezni, majd Lékai talált be ismét, majd a Mikler bravúros védése utáni gyors akciót Sunaljko fejezte be sikeresen (23-17). Az újabb visszaesés után a brazil kapitány kért időt, de ahelyett, hogy közelebb léptek volna, a bátran labdát szerző és meglépő Sipos révén tovább növelte előnyét a magyar válogatott.

Az utolsó tíz percet Bodó bombagólja és Mikler védései vezették fel. A magyarok tartották a stabil, 7-8 gólos előnyüket, miközben meglehetősen lelassult a játék. A végére kicsit kiengedtek Lékaiék, így az ellenfél valamelyest szépített az eredményen, a vége 29-23 lett.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról