Tiszeker: "Alapjaiban rázta meg a magyar doppingellenőrzés hitelességét" az ARD filmje
Sport MTI 2020. április. 20. 22:26

Tiszeker: "Alapjaiban rázta meg a magyar doppingellenőrzés hitelességét" az ARD filmje

A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint semmi sem igaz abból, ami rájuk vonatkozóan elhangzik az Aján Tamás bukását előidéző dokumentumfilmben.

"A legnagyobb bűnünk az volt, hogy viszonylag sok mintavételt végeztünk a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) megbízásából" – nyilatkozta Tiszeker Ágnes hétfőn a Kossuth Rádióban. Hozzáfűzte, ez egyáltalán nem szokatlan, hiszen más szövetségeknél is megvannak azok a doppingellenőrző szervezetek, amelyeket dolgoztatnak. Sőt, az sem egyedülálló, hogy egy szövetség egyetlen ilyen monopolhelyzetben lévő szervezetet foglalkoztasson. A MACS pedig nem is volt monopolhelyzetben, az IWF mintavételeinek mintegy 60-70 százalékát végezte csupán.

Ahogy megírtuk, januárban az ARD német közszolgálati televíziós csatorna vádolta meg az IWF-et 2000 óta vezető Aján Tamást pénzügyi visszaéléssel, és azzal, hogy a szövetség tudtával szisztematikus doppingolás folyik a súlyemelésben. Tiszeker szerint az ARD által közölt dokumentumfilm nagyon kemény vádakkal illette az IWF-et, és vele összemosva a MACS-ot is. A szervezet helyreigazítási pert indított a csatorna ellen, benyújtva bizonyítékai. Egyben kérték az ARD-t, hogy az ellenük szóló bizonyítékait ossza meg velük.

Időközben lefolytatták saját belső vizsgálatukat, amely alapján nem fedeztek fel hibát, a 120 oldalas eredményt pedig közölték az illetékes szervekkel.

Nyugodt lélekkel tudom kijelenteni, hogy nem igaz, ami elhangzik a filmben, semmiféle manipuláció, anomália, helytelen viselkedés vagy korrupció nem történt a doppingellenőrök részéről Moldovában azon a bizonyos ellenőrzésen, amit a filmben emlegetett az oknyomozó újságírói csoport"

– magyarázta.

Tiszeker szerint a dokumentumfilmben összemosódnak a tények, hiszen 2015-ben volt egy DNS-analízissel igazoltan manipulált minta Moldovában, ám akkor nem járt ott magyar ellenőr. Egy évvel korábban viszont, amikor valóban dolgoztak ott, nem volt ilyen.

"Egy utódlási harc közepébe csöppentünk" – utalt arra Tiszeker, hogy Aján Tamás januárban maga kérte tevékenységének felfüggesztését, majd múlt szerdán lemondott – saját megfogalmazása szerint "visszalépett" – az elnöki poszttól, amelyért nagy küzdelem zajlik.

Aján Tamás: Nem lemondtam, visszaléptem

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség volt elnöke továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat.

"Értjük, hogy mi miért történt, de ettől függetlenül alapjaiban rázta meg a magyar doppingellenőrzés hitelességét, legalábbis az én szememben" – mondta Tiszeker.

Leszögezte, egy doppingellenőrző szövetséggel kapcsolatban megfogalmazható legkomolyabb vád a korrupció, hiszen hitelt veszíthet ezen a kényes területen. "Ez egy becsületbeli, szakmai kérdés, nem hagyhatjuk, hogy bármiféle árnyék vetüljön ránk. Nagyon fontos, hogy helyreállítsuk a becsületünket, főleg, mert semmit nem követtünk el. Bármelyik doppingellenőrömért tűzbe teszem a kezem."

Azt is megemlítette, hogy fontos kérdés, marad-e az olimpiai programban a súlyemelés, hiszen kétségtelen: rengeteg a pozitív eset. Megjegyezte: ezek jó részét a magyar doppingellenőrök fedezték fel.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2020. augusztus. 06. 20:00

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Kanye Westnek az elmúlt hetekben felbukkanó furcsa víziói és sértő bejegyzései eleinte egy jól kidolgozott médiakampány elemeinek tűnhettek, de hamar megjelentek azok a rajongók és támogatók, akik arra figyelmeztettek, hogy a rapperen valószínűleg eluralkodott korábban felvállalt bipoláris zavara. Ha ismerjük és értjük a betegség tüneteit, West ámokfutásnak tűnő megnyilvánulásai is egészen más megvilágításba kerülnek. De mit kell tudni és hogyan érdemes beszélni a bipoláris zavarról? Dr. Belső Nóra pszichiátert kérdeztük.